Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rudolf Zajac: Testuj, testuj, vykrúcaj

.rudolf Zajac .názory .názory

Absolvovali sme celoštátne testovanie antigénovými testami na Covid-19. Netrúfam si hodnotiť medicínsky prínos takéhoto megatestovania, nakoniec, odborná obec epidemiológov, hygienikov a matematikov je v názoroch rozdelená.

neviem, či priemerne jedno percento záchytu infikovaných s chybovosťou, akú tieto testy majú, je dobre alebo zle. V porovnaní s PCR testami, pri ktorých z 15-tisíc testovaných býva 2- až 3-tisíc pozitívnych, to jedno percento vyzerá zle. Pravda je, že PCR testy sú väčšinou cielené, buď ako dôsledok trasovania, alebo u tých, u ktorých sa už začínajú objavovať symptómy infekcie. Z tých 38-tisíc, ktorí sú pozitívni, nepochybne pár percent asi nie je infikovaných. Horšie je to u tých 3,75 milióna negatívnych občanov, pretože u nich teoreticky môže byť až desiatky percent falošne negatívnych. 

Nízka senzitivita antigénových testov sa preukázala porovnávacou štúdiou z PCR a antigénových testov, ktorú urobili v Prahe Motol. Preto je naďalej dôležite obmedzovať koncentráciu ľudí prinajmenšom dovtedy, kým nezačnú klesať pozitívni z PCR testov. Zatiaľ však krivka neklesá, skôr ešte stále stúpa. Celonárodne testovanie, ak pominieme jeho dobrovoľnosť, resp. nedobrovoľnosť, by sme nemali vnímať ako nejaké referendum o Matovičovi. Spomeňme si, ako bývala 99,9-percentná účasť na voľbách do Národného frontu, a to, že potom skoro sto percent hlasov bolo za. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite