Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bihariová z Progresívneho Slovenska o rozpočte: Vláda sa prikrýva oveľa väčšou perinou, než na akú v skutočnosti máme

.irena Bihariová .názory .neparlamentná alternatíva

Rozpočet Slovenskej republiky je na stole. Prijatý s rekordným deficitom, čiže s potenciálom ešte znásobiť problémy, ktoré prinesie ekonomický úpadok počas pandémie. Čo si o tom myslia zástupcovia mimoparlamentných strán? Čo by urobili inak, keby boli v pozícii legislatívcov?

rozpočet na rok 2021 je jeden zo svetlejších momentov súčasnej vlády. A to aj napriek tomu, že nás v ňom vláda prikrýva oveľa väčšou perinou, než na akú v skutočnosti máme. Vytvára totiž historicky rekordný deficit. Sekeru sme zaťali navýšením výdavkov o 8 miliárd a skrátením príjmovej časti o 1,4 miliardy.  

Dá sa toto vôbec pochváliť? Za normálnych okolností sotva. Lenže už pol roka nežijeme v normálnej dobe a lepšia nás nečaká ani nasledujúci rok. 

Ministerstvo financií preto kreslí súvahu realisticky, keď predpokladá, že kríza spôsobí zásadne vyššie výdaje na záchranné opatrenia a zároveň zníži prísun daňových príjmov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite