Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zsolt Simon z Maďarského fóra: Neznesiteľná ľahkosť zadlžovania, Slovensko rúti do fiškálnej priepasti

.zsolt Simon .názory .neparlamentná alternatíva

Rozpočet Slovenskej republiky je na stole. Prijatý s rekordným deficitom, čiže s potenciálom ešte znásobiť problémy, ktoré prinesie ekonomický úpadok počas pandémie. Čo si o tom myslia zástupcovia mimoparlamentných strán? Čo by urobili inak, keby boli v pozícii legislatívcov?

neznesiteľná ľahkosť zadlžovania – toto mi napadá, keď vidím, ako sa Slovensko rúti do fiškálnej priepasti. Som zhrozený, že – na rozdiel od poslednej krízy – málokto rieši, že sme definitívne nastúpili na grécku cestu a deficity a dlhy nám stúpajú do alarmujúcich výšin. 

Situácia je naozaj dramatická. Podľa rozpočtu verejnej správy na roky 2021–2023 verejné výdavky v tomto roku (2020) majú prevýšiť príjmy o 8,7 miliardy eur (čo zodpovedá 9,68 percenta HDP), a ešte aj v roku 2023 máme mať 6-miliardovú dieru v rozpočte. Verejný dlh sa nám v tomto roku zvýši o 10 miliárd eur na 55,55 miliardy (zo 45,5 na 62,5 percenta HDP) a do konca 2023 má dosiahnuť 72,8 miliardy (69,4 percenta) HDP. V ústavnom zákone o dlhovej brzde dlhové limity a sankčné pásma boli zadefinované tak, aby do roku 2027 dosiahli interval od 40 do 50 percent HDP. Preto, lebo tieto úrovne verejného dlhu sa považujú ešte za bezpečné vzhľadom na našu ekonomickú vyspelosť. Čiže s dlhom ideme do nebezpečných výšin.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite