Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je najvyšší čas začať konať. Bolo už svetlo na konci tunela vypnuté?

.pavol Kráľ .názory

Hladinu kultúry rozvírila v posledných dňoch dotazníková akcia pre umelcov a všetkých pracujúcich v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Ide o reakciu Ministerstva kultúry (MK) na silnejúcu nespokojnosť a kritiku neefektívnych a pomalých opatrení na záchranu kultúry, na ktorú ochromený kultúrny sektor s nádejou stále čaká. Čo sa v tejto veci doteraz urobilo? A najmä, čo sa doteraz neurobilo? Aké sú príčiny? Existujú aj možné riešenia?

mnohí pristupujú k požiadavke uvádzať v dotazníkoch veľmi osobné údaje s nedôverou. Vnímajú to ako ohrozenie svojej nezávislosti, ako pokus o získanie kontroly nad aktérmi kultúry i kultúrou samotnou. Podobné obavy síce chápem, ale nezdieľam. Ak by „štát“ mal v úmysle urobiť negatívny krok voči svojim občanom, má na to všetky páky: na databázu umelcov odkázaný určite nie je. 

Či sa nám to páči alebo nie, realitou pri predkladaní akéhokoľvek zákona je vyčíslenie jeho dopadov. Problém s nedostatkom vierohodných dát sa prejavil i v kritickej dobe na jar, v čase prepuknutia pandémie. Dôsledky následného tápania pocítila a ešte stále cíti celá kultúra.

Umelci nie sú lepší ako ostatní. Sú však iní: pracujú v iných podmienkach a z hľadiska  sociálnych istôt (či skôr neistôt) sú neraz zraniteľnejší. Niektoré opatrenia na zvýšenie sociálnej istoty pracujúcich sa u nich míňajú účinkom, prípadne situáciu umelcov len zhoršujú (napríklad zvyšovanie zákonom stanovenej minimálnej mzdy má na zvýšenie príjmu umelcov v slobodnom povolaní nulový dopad, zato automatickým zvýšením odvodov znižuje ich čistý príjem).

kultúra prispieva

Kultúrny sektor ako celok síce významne prispieva na tvorbu pracovných miest a vytváranie HDP, ale od podnikateľského prostredia sa zásadne odlišuje: jeho základným cieľom nie je dosahovanie zisku, podstatu jeho prínosu pre spoločnosť nie je vždy možné vyjadriť peniazmi. Nie je to teória, ale fakt, definovaný v medzinárodných dohovoroch, ktoré ratifikovalo aj Slovensko. Preto sú nutné i špecifické opatrenia, ktoré sa zavádzajú vo všetkých vyspelých krajinách. Ak však chcete prijímať špecifické adresné opatrenia, potrebujete identifikovať „adresáta“  – umelca. Inak sa dobrý úmysel nenaplní.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite