Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve poznámky ku odluke katolíckej cirkvi od štátu vo svetle novej encykliky Fratelli tutti

.július Marián Prachár .názory

Odluka katolíckej cirkvi od štátu zostala po jej populistickom otvorení politikmi nedopovedaná. Nová sociálna encyklika pápeža Františka vnáša do chápania odluky nové svetlo. K odluke mám preto ešte dve krátke poznámky.

na akademickej pôde sa už dávnejšie spomínajú vo svete známe modely takzvanej odluky a financovania katolíckej cirkvi. Ako spoločný menovateľ sa zdôrazňuje priateľská odluka alebo koordinovaná, kooperačná, založená na obojstrannej výhodnej a priateľskej, spoluzodpovednej, spolupráci štátu a cirkvi. Predpokladá sa, že vyspelá civilizácia je k náboženstvu a cirkvi pozitívne naklonená. 

Mať k náboženstvu a cirkvi „dištančný“ vzťah je minulosťou a prežitkom, v súčasnosti nepotrebné a aj pre sekulárnu spoločnosť škodlivé. Tento fundamentálny predpoklad korešponduje aj s apelmi pápeža Františka v najnovšej sociálnej encyklike „Fratelli tutti“ (Všetci sme bratia), zverejnenej 4. októbra 2020 v Assisi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite