Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lukačovičová zo strany Spolu: Tri groše nechajte v rozprávke, od dôchodkov čakáme viac

.jaroslava Lukačovičová .názory .neparlamentná alternatíva

Na Slovensku nám stoja tri dôchodkové piliere, ale je otázne ako sú stabilné. Dôchodky by nemali byť závislé od svojvôle politikov. Bývajú však obľúbenou témou populistických časov pred voľbami. Štyria politici mimoparlamentných strán píšu o dôchodkovej reforme. O dôchodkovej reforme na Slovensku, ktorá je tak očakávaná a žiadaná, avšak má mnoho premennných.

okrem korony máme aj zásadný demografický problém. Husákove deti začnú chodiť o desať rokov do dôchodku a mileniáli na ich dôchodky nebudú stíhať robiť. 

Náš trojpilierový dôchodkový systém je po jeho doladení pripravený na horšie časy. Každý z nich má inú filozofiu a ako celok sa dobre dopĺňajú. 

Medzi silné stránky patrí zavedenie minimálneho dôchodku, medzi slabé nízka dôvera občanov po neustálych zásahoch, oslabenie druhého piliera po roku 2012 a príliš nízke dôchodky z neho v porovnaní s podobnými schémami v zahraničí, no a tretí pilier má v praxi zanedbateľný význam a slúži ako nástroj sociálnej politiky u zamestnávateľov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite