Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generál Macko: Núdzový stav je právny režim podľa ústavy a nie pocitov politikov

.pavel Macko .názory

Na vyhlásenie núdzového stavu sú splnené všetky predpoklady stanovené Ústavou SR. Je neuveriteľné, že viac ako pol roka po vypuknutí pandémie a absolvovaní jedného núdzového stavu, nevedia politici, ktorí nám vládnu, ale ani veľká časť médií, o čom je vlastne reč.

Pavel Macko

diskusia o tom, či vyhlásiť všeobecný núdzový stav, alebo len pre nejaké odvetvie, je úplne nezmyselná a svedčí o neznalosti základného ústavného a právneho rámca. Podľa článku 5 Ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. je núdzový stav právny režim, do ktorého je možné uviesť buď celé územie SR, alebo jeho časť na nevyhnutnú dobu, maximálne 90 dní.

Nepleťme si právny režim na určenom území s konkrétnymi opatreniami. Vyhlásenie núdzového stavu pre jeden rezort je úplný nezmysel a nemá žiadnu oporu v Ústave SR, ktorej súčasťou je aj Ústavný zákon č. 227/2002 Z. z.

Problém je v tom, že politici a tí, ktorí sa k téme vyjadrujú, si nenaštudovali ani len základné pravidlá alebo si ich nedali vysvetliť. Vojna, vojnový stav, výnimočný stav a núdzový stav sú totiž právnymi režimami, na základe ktorých vzniká oprávnenie na obmedzenie základných práv a slobôd. Až na základe vyhlásenia daného právneho režimu je možné občanom obmedziť niektoré práva a ukladať im mimoriadne povinnosti. Aké, to určujú pre každý právny režim ustanovenia článkov 2 až 5 Ústavného zákona č. 227/2002 Z.z.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite