Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chrániť si dáta je ako zamknúť dvere pri odchode z domu. Mali by to robiť aj novinári

.marianna Sádecká .názory

Hacknutie databázy pacientov testovaných na COVID-19 sa pretriaslo všetkými médiami. Táto bezpečnostná chyba znamená značné zlyhanie príslušných inštitúcií a neúctu k dátam svojich občanov. No nielen štát sa správa ľahostajne k svojim dátam. Varovný prst smeruje aj na novinárov. A na všetkých, ktorí využívajú digitálne technológie, ale zotrvávajú v pohodlnej pasivite a svoje dáta si aktívne nechránia.

Marianna Sádecká

s digitálnymi technológiami, ktoré denne využívame, bojuje nielen staršia generácia. Aj mladší kolegovia-novinári podceňujú úlohu šifrovania a zabezpečenia dát. Hoci pravdepodobne nič zlé nerobíte a pri poctivo vedenom živote sa vám zdá absurdné, kto by sa o vaše dáta zaujímal.

Bohužiaľ, cenu svojich dát si uvedomujeme, až keď bývajú zneužité. Pri našom dennom využívaní digitálnych technológií je tu niekoľko slabých miest, pri ktorých by mali spozornieť najmä novinári, ale tiež ktokoľvek, komu sú jeho dáta sväté.

Najviac zatknutých novinárov za rok 2019 bolo v Číne a Turecku, potom v krajinách ako Egypt, Saudská Arábia, Eritrea či Vietnam. Tento rok situáciu vyhrotilo Bielorusko. V bieloruských podmienkach je automatické, že ľudia pre svoju bezpečnosť komunikujú cez šifrovanú komunikačnú aplikáciu Signal a používajú VPN (virtuálnu privátnu sieť), aby zmenili geografickú polohu pri vyhľadávaní na internete.

Je jasné, že situácia v našej geopolitickom pásme si nevyžaduje náročnejšie technické zručnosti pre prácu novinára napríklad ako v štátoch Čína, Irán, Turecko. Úroveň práce novinárov s bezpečnosťou informácií musí byť v diktátorských krajinách určite vyššia. No hoci tu nemáme vojnový konflikt ani demonštrácie so zatýkaním ako v Bielorusku, mali by si aj naši novinári aspoň v základnej miere šifrovať dáta a dbať na bezpečnosť informácií lepšie ako to urobilo doteraz Národné centrum zdravotníckych informácií s databázou testovaných ľudí na COVID-19.

nie strach, ale digitálna gramotnosť

Buď vám môže telefón ukradnúť náhodný zlodej, alebo môžete byť pod cieleným útokom protistrany alebo vám váš telefón môže byť zabavený počas protestov alebo razie. Nemám v obľube motivovať k akejkoľvek aktivite prostredníctvom zastrašovania a menovavaním najhorších scenárov, ktoré by mohli nastať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite