Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin Hojsík: Návrh plánu reforiem ilustruje priemernosť vlády, ktorá nemá výraznejšie ambície

.martin Hojsík .názory .neparlamentná alternatíva

Reformná, tak sa nazývala táto vláda ešte skôr, ako vznikla. Vtedy netušila, akú príležitosť na dokázanie hrdého prívlastku dostane: za peniaze Európskej únie urobiť reformy, ktoré tunajšie prostredie hlboko a trvalo zmenia k lepšiemu. Náčrt reforiem poznáme z reformného plánu Slovensko 2.0. Čo si o ňom myslia zástupcovia strán mimo parlamentu?

uniknutý návrh Národného Integrovaného Reformného Plánu hovorí o svojej ambícii už podnadpisom: Slovensko 2.0.

Zatiaľ čo inovatívne firmy už niekoľko rokov riešia 4. priemyselnú revolúciu,  „veľké“ reformy pripravované vládou Igora Matoviča siahajú iba po verziu 2.0.  Je to síce symbolická, no výpovedná ilustrácia priemernosti vlády, ktorá nemá výraznejšie ambície. 

V čase pandémie, akútnej klimatickej a environmentálnej krízy, v čase zásadných disrupcií v hospodárskom a spoločenskom systéme (v ktorom roboty nahradia montážne dielne a v ktorom čelíme asymetrickej dezinformačnej vojne) je priemernosť to posledné, čo si môžeme dovoliť financovať. Inak za ňu budeme platiť desaťročia.

Plán je z veľkej časti iba sumárom toho, čo už bolo pripravené v minulosti. Prípadne, ako vidno v oblasti Zelenej ekonomiky, je priamo postavený na schválených stratégiách a plánoch. Jednoducho nejde ďalej. Nezodpovedá aktuálnym výzvam. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite