Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miriam Lexmann z KDH: Návrat k sentimentu

.miriam Lexmann .názory .názory

Boj proti totalite sa však nevybojoval sám. Vďačíme zaň množstvu hrdinov, ktorí sa nepodvolili komunizmu a zápas za slobodu držali na svojich pleciach za cenu obrovských obetí.

nedávajme si otázku, či sme mafiánsky štát, ale či sa dokážeme odvážne postaviť voči zlu. Ak to dokážeme, máme najpotrebnejšiu odpoveď smerom do budúcnosti, na ktorej nám všetkým záleží. 

Vráťme sa však na okamih aj do minulosti. Čoraz častejšie a hlasnejšie sa mnohí začínajú vracať k sentimentu, že za komunizmu bolo lepšie, pretože sloboda nepriniesla, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť. Počúvame, že sloboda umožnila vládnuť mafiánom, vrahom, vytvoriť chudobných, dať zelenú korupcii a nivočiť školstvo, zdravotníctvo či súdnictvo.

Je tu však podstatný rozdiel, ktorý ponúka odpoveď na tieto dilemy. Ak sa chcel počas komunizmu niekto postaviť za ochranu vraždených politických väzňov, riskoval život a slobodu seba i svojich blízkych. Dnes nemusíme podstupovať takéto riziká, aby sme mohli našu spoločnosť meniť na lepšiu.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite