Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Biskupi nie sú homofóbi, Polcková nie je Bezák

.štefan Chrappa .názory

Anka Polcková je pani farárka, ktorú milujú veriaci a počúvajú aj neveriaci. Aktuálni evanjelickí biskupi Eľko, Hroboň, Mihoč sú dobrí ľudia na správnom mieste. Napriek tomu prišlo k napätiu, z ktorého sa tešia hlavne lovci a zdieľači – médiá a čitatelia.

Štefan Chrappa

lovci naformulovali, zdieľači zdieľajú a pohoršujú sa, píšu otvorené listy ľuďom, ktorí si ich nikdy neprečítajú. Pani farárka je vraj „druhý Bezák, biskupi sú vraj homofóbi a zápecníci, horší ako katolíci a to už je čo povedať!“ Zanadávali sme si, teraz sa trocha predýchajme a skúsme uvažovať, kde sa vzal tento spor.

Dá sa ilustrovať na jednoduchom príklade známeho obrazu renesančného maliara a Lutherovho priateľa Lucasa Cranacha staršieho. Nachádza sa v chráme vo Wittenbergu. Centrom obrazu je umučený Ježiš na kríži. Na pravej strane obrazu je Luther na kazateľnici. Ukazuje na Ježiša. Na druhej strane sú veriaci – deti, ženy, muži. Nepozerajú na Luthera, ale na Krista. Toto je paradigma, ktorá funguje. Toto je správne učenie každej kresťanskej cirkvi. 

Zľava: Bývalý arcibiskup Trnavskej diecézy, rímskokatolícky biskup Róbert Bezák, evanjelická farárka Anna Polcková a kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák počas ekumenickej bohoslužby po skončení festivalu Pohoda.SITA/Martin MedňanskýZľava: Bývalý arcibiskup Trnavskej diecézy, rímskokatolícky biskup Róbert Bezák, evanjelická farárka Anna Polcková a kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák počas ekumenickej bohoslužby po skončení festivalu Pohoda.

Problém by nastal, ak by objekty na obraze  zmenili svoje pozície. Ak by sme do stredu postavili Luthera, Ježiš by ustúpil do úzadia. Pripomínalo by to anekdotu, keď sa evanjelický a katolícky farár hádali o tom, kto napĺňa lepšie Boží zákon. Keď už nevedeli, ako ďalej, vytiahol katolícky farár tromf: „Našim zakladateľom je samotný Ježiš!“ Na to evanjelik namietol: „Nás založil Luther a ten je na rozdiel od Ježiša nespochybniteľnou historickou postavou!“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite