Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin využíva homofóbiu na rozšírenie svojich právomocí v plebiscite

.diana Motúzová .názory

Ruský prezident potrebuje, aby sa na celonárodnom hlasovaní zúčastnilo čo najviac Rusov. Len tak si posilní svoju vlastnú legitimitu. A tak ich láka na vábničku „tradičných hodnôt“.

rok 2035. Ruský sirotinec. Sociálna pracovníčka spokojným hlasom oznamuje, že malého „Peťu“ si konečne niekto adoptoval. „Si rád, že budeš mať novú mamu a otca?“ pýta sa vychovávateľka chlapčeka, ktorý je plný očakávania. Na scéne sa zjaví otec. Ten s radosťou berie svojho nového syna preč zo sirotinca a oznamuje mu, že mama na nich čaká vonku pri aute. Chlapec s novým otcom stoja pred bránami sirotinca a malý Peťa sa prekvapivo rozhliada na všetky strany, novú mamu však hľadá len márne. „Pozri sa, tu je tvoja mama,“ hovorí mu adoptívny otec.

A vtedy to príde. Pri aute nestojí nová mama v tradičnom zmysle, ale akýsi muž s mejkapom a zženštilým prejavom. Absurdnosti nahráva fakt, že nová „mama“ obdarúva chlapčeka dievčenskými šatôčkami. Potom už vidieť len znechutené pohľady zamestnankýň sirotinca a ozve sa varovný hlas: „Chceš si zvoliť takéto Rusko? Rozhodni o budúcnosti krajiny, choď voliť za konštitučné zmeny!“

putinov kuchár a trollovia

Je zrejmé, že takéto video mohol len sotva zverejniť nejaký nezávislý subjekt. Realita je odhalená hneď v úvode videa, keď sa na malý okamih ukáže autor, ktorým je spoločnosť PATRIOT Mediagruppa. Táto mediálna skupina je v skutočnosti naviazaná na štátne štruktúry, a to presláveného „Putinovho kuchára“ Jevgenija Prigožina. Ten je okrem prepojenia na ruskú továreň na internetových trollov spájaný aj so žoldniermi zo skupiny Wagner, ktorí sa zapojili do bojov na Ukrajine, v Sýrii, ale aj v Afrike.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite