Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda zahodila šancu na reformu SIS

.pavel Macko .názory

Možno sme mali príliš veľké očakávania. Nová vláda prináša istú zmenu, ale „biznis“ asi pôjde v starých koľajach. Zásadná zmena prístupu sa v prípade SIS nekoná. Najskôr len jedna partia vystrieda druhú. To je až nebezpečne málo.

Pavel Macko

je dobre, že Dankov nominant odchádza z vedenia Slovenskej informačnej služby. Sme rodina si podľa predpokladov do čela tejto spravodajskej služby pretlačila svojho straníckeho nominanta. Nemám žiadne osobné výhrady voči novému riaditeľovi SIS. Dokonca som ho raz stretol aj osobne a urobil na mňa celkom dobrý dojem. Lenže je to zaujatý stranícky nominant a nie niekto nezaujatý, kto by konečne vymietol spravodajský Augiášov chliev. 

Naša justícia, prokuratúra a spravodajské služby sa nikdy poriadne nevysporiadali s prechodom od totality k demokratického štátu. V prípade Slovenskej informačnej služby je stav asi najhorší. V tejto inštitúcii sa za mečiarizmu staré eštébácke praktiky rozšírili o prepojenie na organizovaný zločin, mocensko-politické skupiny a oligarchov. 

Únos prezidentovho syna, snaha o likvidáciu kľúčových svedkov, využívanie zločineckých skupín či rôzne diskreditácie nie sú ani zďaleka jedinými excesmi SIS. Príslušníci bývalých pátracích „kománd“ majú veľmi blízko k najvyššej politike a naďalej v úzadí ťahajú za nitky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite