Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

7 statočných sa nenašlo

.eugen Korda .názory

25. augusta 1968, teda štyri dni po tom, ako vtrhli vojská Varšavskej zmluvy (v podstate to boli vojská Sovietskeho zväzu) do Československa, prišlo proti tomuto aktu násilia protestovať na Červené námestia v Moskve osem statočných ľudí.

Eugen Korda

na niekoľko krátkych minút sa im podarilo rozvinúť transparent s názvom Za našu i vašu slobodu. Potom ich komunistická polícia zatkla. Ani si neviem predstaviť, koľko odvahy museli mať, čo všetko sa muselo diať v ich hlavách, keď kráčali protestovať proti našej okupácii na toto najstráženejšie miesto v Sovietskom zväze. 

V tej dobe ich za tento akt občianskeho odporu čakali prísne tresty. Vedeli to a aj napriek tomu tam išli. Chceli ukázať, že ich dôstojnosť je silnejšia ako moc komunistických tyranov. A aj to dokázali. Som si istý, že na nič podobné by som nenašiel odvahu. Ani náhodou. Veď ja som sa bál ísť o dvadsať rokov neskôr aj na Sviečkovú demonštráciu a ako ten posledný zbabelec som doma pozeral film Angelika Markíza anjelov. 

O tomto úžasnom čine ruských občanov píšem nie preto, že by som ho teraz chcel porovnávať s našimi súčasnými činmi občianskeho odporu a odvahy urobiť niečo, čo nám káže svedomie, či vzoprieť sa zlu a zlým nápadom či ľuďom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite