Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Existuje (ne)primeraný zisk?

.šimon Jeseňák .názory .koronavírus

Ak je niečo lacné, ľudia majú tendenciu nakúpiť mnoho produktov. Ak cena produktov markantne narastie, náš mozog, ktorý bol pri nízkych cenách, sa vráti k pôvodnému účelu myslieť a preprogramuje sa späť z módu stand by do módu business as usual.

Šimon Jeseňák

prírodné katastrofy alebo globálne pandémie, ako je súčasný COVID-19, spôsobia okrem iného i to, že cena niektorých produktov, ktoré boli ešte pred niekoľkými dňami či týždňami ležiakom, raketovo vzrastie. Je to preto, že dopyt po týchto statkoch sa znásobí ikskrát. Dramatický nárast ceny je dôsledok toho, že sa nejaký produkt; v tomto prípade respirátory či dezinfekčné gély; stáva nedostatkovou, takže aj mimoriadne cennou komoditou. Ich cena vystrelí do stratosféry. 

To, že ceny závratne stúpnu, nie je nezvyčajné. Už menej obvyklé sú reakcie inak racionálnych a vzdelaných ľudí na túto cenovú nestabilitu. Odrazu bijú na poplach a kričia, že tí, ktorí produkt predávajú, to robia s horibilným ziskom. A keď socialisti a etatisti vidia zvýšené ceny, marxistická logika im káže jediné: cenotvorbu riadenú štátom. Teda snaha, aby sa statok, po ktorom je obrovský dopyt, zákonom umelo zlacnil.

Táto predstava ja natoľko scestná, že by za bežných okolností nestála za reakciu, dnes si však mnohí ľudia prestali uvedomovať, že štátom určená cena tu už bola – pred rokom 1989. A aký bol vtedy výsledok? Keď štát reguloval a určoval cenu, ľudia sa k statkom dostávali len ťažko alebo cez sieť známych, ktorí boli schopní tzv. podpultový produkt dodať  (často s niekoľkonásobným ziskom). A i napriek tomu bol o tieto produkty záujem. Ľudia totiž niektoré statky veľmi chceli, no uzavretý trh socialistického raja ignoroval dopyt  obyvateľstva a spotrebu centrálne plánoval.

„A ak si myslíte, že nadhodnotené ceny produktov ohrozujú tých najzraniteľnejších, uvedomte si, že cenová regulácia by im poškodila ešte viac.“

Štátom tvorená cenotvorba a centrálne plánovanie nefungovali pred niekoľkými dekádami a nebudú fungovať ani teraz.

Ale čo robiť, ak chceme, aby existovala distribučná spravodlivosť? Nemáme inú možnosť ako ponechať cenotvorbu na trh. Keby sme totiž zvolili scenár, že cenu neurčuje trh, ale štátna moc, k produktom by sa dostali len tí prví v rade – alebo, ako za čias boľševika, tí so správnymi kontaktmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite