Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.okrem iného: Kanály v Benátkach sú opäť čisté. Pomohla im karanténa

.tomáš Madleňák .názory

Romantické vodné ulice Benátok obvykle vyzerajú krásne na fotkách. Naživo je však voda kalná a mimoriadne zapácha. Počas karantény sa opäť vyčistila.

Tomáš Madleňák

jediné mesto bez áut – Benátky. Namiesto ciest majú kanály, v ktorých sa na prepravu pasažierov používajú lode. Od romantických gondol po veľké vaporetti – lodné autobusy. 

Návštevníkov tohto mesta však obvykle prekvapí niečo, čo na fotkách nemožno vidieť – zápach. V Benátkach totiž kanály neslúžia iba ako romantická alternatíva ciest, ale aj ako, nuž – kanály.

Vylieva sa do nich všetok odpad z domácností, hotelov a často aj výletných lodí. I keď tie by oficiálne už od deväťdesiatych rokov mali svoje pozzi neri - „čierne studne“ vylievať až, keď budú ďaleko od lagúny, v ktorej sú Benátky. 

Napriek tomu sa každé leto medzi turistami nájde dostatok odvážlivcov (často posilnení tekutou odvahou, napríklad limoncellom), ktorí sa v zapáchajúcej, kalnej zelenkavej vode okúpu. 

Avšak v týchto dňoch to v Benátkach po desaťročiach po prvýkrát vyzerá tak, že predstava kúpeľa v kanáloch nevyvoláva automatický reflux. Vďaka karanténe, ktorá platí kvôli šíriacej sa pandémii nového koronavírusu, sa voda v kanáloch úplne vyčistila. Dokonca v nej vidno plávajúce ryby. 

Voda v benátkych kanáloch je po desaťročiach opäť taká čistá, že v nej vidno plávajúce morské ryby. Podľa Benátčanov to tak bolo aj v minulosti.www.wantedinmilan.comVoda v benátkych kanáloch je po desaťročiach opäť taká čistá, že v nej vidno plávajúce morské ryby. Podľa Benátčanov to tak bolo aj v minulosti.

Efekt, ktorý mala karanténa na čistotu vody, vidno aj na krátkom videu, ktoré zverejnili lokálne benátske noviny la Nuova di Venezia i Mestre:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite