Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Štefana Chrappu: O prirodzených zápasoch, fenoméne menom korona a viere v nekonečno

.štefan Chrappa .názory ..týždeň

O tom, že zápas je pre nás a našu budúcnosť prirodzený, o korone, ktorú isto zdoláme, a troch poctivých ateistoch.

Štefan Chrappa

zápas je prirodzený 

Boli sme na Hrade Červený Kameň v Malých Karpatoch. Fúkalo tam tak, že som dcérku držal za ruku a ona za mnou viala ako šarkan. Nebyť manželky, odletíme kamsi nad les. Schovali sme sa za hradné múry a vnímali dejiny a to, čo tu zostalo po ľuďoch pred nami. 

Nehovorím, že to boli naši predkovia. Je dosť možné, že naši predkovia tých, ktorí stavali tento hrad, nenávideli. V tom lepšom prípade k nim obdivne vzhliadali. Z toho, čo slúžilo šľachte, je dnes múzeum. Po chodbách šľachticov sa presúša plebs. Počúvame historky, omleté vtipy, pozeráme sa na nočník schovaný v skrinke, do ktorého kadil vicišpán. Lenže byť šľachticom bola zodpovednosť. 

Na mortuáriách sú vyobrazené symboly boja, ktoré musel zviesť každý, kto za niečo stál. Nebol pokoj a zdá sa, že nik po pokoji neprahol. Zvádzali sa zápasy o život, o majetok,  vieru, slobodu, o pravdu. Pokoj smrdel nudou a demoralizáciou.  Veriť vo svoju budúcnosť znamená zápasiť. Neodchádzať z boja, keď je jedna bitka prehraná. Zápas je prirodzený stav.

kráľovská Korona 

Chaplin vyrozprával pravdu o tragédii ľudožrútskych zlatokopov hyperbolou, absurdnou filmovou grimasou. Občas je to najlepší spôsob, ako pomenovať realitu, aby sme sa nezbláznili. Tak postupne zbieram fakty o korone. 

„Korona generuje strach a strach je paralýza.“

Korona je vraj niečo ako godzila, len sofistikovanejšia a menšia. Korona nenávidí

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite