Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fedor Gál: Nebo a peklo

.fedor Gál .názory

Nebo a peklo sú podobenstvá. Ak existuje Boh, jeho dielom je nebo. Kto vytvoril peklo? Ten – ak existuje –, ktorý chcel Boha nahradiť. Nebo aj peklo majú mnoho tvárí. Pri niektorých striasa. Sú hnusné. Ako inak by sme mohli vnímať opak hnusného?

Fedor Gál

oboje – nebo i peklo – je v nás aj okolo nás. A tak aj Boh, ak existuje, je vďaka svojmu dielu s nami (všetkými) na ceste životom, akurát na nás prenechal zápas o to, kam patríme, kam sa životom posúvame alebo čím žijeme. Slobodná vôľa ako Jeho dar? Alebo produkt evolúcie? Alebo ľudský výtvor? Veď je to jedno, rovnako ako je Bohu, ak existuje, možno jedno, ako s vlastným životom naložíme. Stačí, že je – ak vôbec je. 

Napríklad politika a politici. Podaktorí sa považujú za vyvolených, aby ten svoj politický zápas vybojovali za nás. Nevybojujú! Ich bytostná rola je zvládnuť seba a svoju cestu medzi nebom a peklom. Popritom si robia svoju prácu. Je rovnaká ako naša, len jej obsah je iný. Pri niektorých striasa. Sú hnusní. Ako inak by sme však boli schopní vnímať ich opak? Máme šťastie, že toto vnímanie sme schopní premeniť na svoj občiansky súhlas či nesúhlas, a teda aj spolurozhodovať o tom, ktorých si prajeme podržať a ktorých nie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite