Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Príbeh PS a Spolu. Ako hodnoty ustúpili politike pragmatizmu

.martin Vančo .názory

Kým Spolu sa rozpadá, možná líderka PS Irena Bihariová hlási návrat k hodnotám, na ktorých progresívci vznikali. Môže to byť jediný spôsob, ako prežiť štyri roky mimo parlamentu.

Martin Vančo

návrat Jozefa Mihála do SaSky nemusíme nevyhnutne vnímať len ako jeho povolebný oportunizmus. Už minulé leto sa necítil veľmi komfortne, keď jeho koalícia v kampani kádrovala politikov na starých a nových. Po odchode Ľubomíra Galka sa v Liberálnom dome vyvetralo a on možno naozaj len chce priložiť ruku k dielu pri opravovaní štátu. 

Jeho odchod zo Spolu a ukončenie politickej kariéry Miroslava Beblavého sú však tvrdými ranami pre stranu, o ktorej sa už otvorene hovorí, že by mala splynúť so Za ľuďmi.

Zdá sa, že životaschopnejším projektom z rozpadajúcej sa koalície by malo byť Progresívne Slovensko pod vedením Ireny Bihariovej alebo kohokoľvek iného.  

Prečo to pri jednom ide a pri druhom nie? Príbehy týchto strán sú poučením pre každého, kto má dlhodobé politické ambície.

Krátko po voľbách 2016 bola situácia na politickej scéne celkom zúfalá. Sieť sa rozpadla, Most sa skompromitoval spoluprácou so Smerom a Sulík s Matovičom boli pre mnoho demokratických voličov neprijateľní. 

Toto vákuum sa snažili vyplniť nové strany.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite