Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.okrem iného: Ako sa rodia géniovia

.martin Vančo .názory

Je genialita vrodená alebo je výsledkom koncentrovaného tréningu? O večnej debate vedcov, tajomstve Mozarta a zázračnom pravidle 10-tisíc hodín.

Martin Vančo

už od piatich rokov skladal vlastné symfónie a hrával pred európskou smotánkou. Za celý svoj život zložil viac ako 600 diel. Ak si niekto zaslúži označenie génius, tak je to jeden z najväčších skladateľov všetkých čias, Wolfgang Amadeus Mozart. 

Čomu vďačí za svoju genialitu? Je za tým vrodený talent, ktorý zdedil od svojho otca, tiež skladateľa? Jeho príbeh je v skutočnosti odlišný, než by sme čakali. Ale o tom až neskôr.

Medzi vedcami prebieha nekončiaca debata o tom, či je genialita vrodená, alebo získavaná tréningom. V angličtine ide o známu dichotómiu nature vs. nurture. 

Najznámejším zástancom tréningovej línie je švédsky psychológ Anders Ericsson. Ten tomuto fenoménu zasvätil celú svoju kariéru.

Tvrdí, že prakticky ktokoľvek sa môže stať kýmkoľvek, ak tomu venuje dostatok tréningu. Nejde však o hocijaký tréning. V angličtine sa tomu hovorí deliberate practice a asi najlepšie to môžeme preložiť ako tréning v plnej koncentrácii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite