Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štát zariadi, štát garantuje, štát oddlží

.ladislav Laho .názory

V predstavách ľudí je štát (nielen) v zdravotníctve čosi nehmotné, všemocné a neomylné. Niečo, na čo sa dá vždy spoľahnúť. Niečo, v čo sa verí, o čom sa nepochybuje.

štát vlastní dôležité nemocnice, národné ústavy, najväčšiu poisťovňu, Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou, má ministerstvo financií... Tak predsa musí niečo garantovať, myslia si mnohí. Je to problém.

V skutočnosti sme mali na Slovensku už osem zdravotníckych štátov. Je to vždy skupina ľudí  z mäsa a kostí, politicky nominovaných, ktorí obsadia ministerstvo zdravotníctva, Všeobecnú zdravotnú poisťovňu a vedenie štátnych nemocníc. Zdravotníctvo doslova vlastnia. Politické nominácie sú riadené rôznymi záujmovými skupinami či jedincami, obchodníkmi, farmafirmami s obrovským korupčným potenciálom, ktorí na zdravotníctve výrazne profitujú a sú výsledkom politických hier, vojen, obchodov, dohôd a kompromisov. Takže je veľmi malá pravdepodobnosť, že sa k veslu dostane skutočne poctivá, osvietená, neskorumpovateľná skupina s jasnou víziou a silným politickým zázemím.  Štát garantuje ukotvenie nášho zdravotníctva v nekvalite, nechráni záujmy bežných občanov, ale obchodné záujmy úzkej skupiny ľudí. Pred každými voľbami však politici sľubujú úplný opak. Už osemkrát ten istý scenár. Čo s tým?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite