Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Táto politika je len pre bohatých

.martin Vančo .názory

V politike sa udomácnili dva modely financovania nových strán. Jedným sú oligarchovia s očakávaním protislužby, druhým samofinancovanie. Druhý model je len o trochu lepší.

Martin Vančo

šiesti demokratickí opoziční lídri, od ktorých sa očakáva, že by mali po voľbách prevziať moc, majú jednu vec spoločnú. Až do svojho vstupu do politiky všetci podnikali. Zároveň boli dosť úspešnými na to, aby si mohli potom z vlastného majetku financovať vznik strany.

Len krátka rekapitulácia. Sulík vlastnil FaxCopy, živnostník Matovič regionPRESS, Truban WebSupport, Kiska Triangel či Quatro, Kollár lyžiarske strediská a Fun rádio a Hlina zase niekoľko reštaurácií. 

V obrane pred oligarchami sme sa dohodli, že by strany mali byť štedro financované zo štátneho rozpočtu. Nedomysleným dôsledkom je, že súčasný systém finančných príspevkov za získané hlasy a mandáty zvýhodňuje parlamentné strany pred novými. Nové strany musia hľadať financie inde. 

V slovenskej politike sa udomácnili dva spôsoby financovania nových politických subjektov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite