Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O pravdivej prezidentke, arcibiskupovi a radosti z víťazstva

.michal Magušin .názory ..týždeň

Prezidentka vo svojom novoročnom príhovore povedala niekoľko hlbokých myšlienok a múdrych slov, pravdivé slová predniesol i arcibiskup Zvolenský a radosť prišla i z Liverpoolu.

Michal Magušin

pravdivá prezidentka

Zuzana Čaputová vo svojom prvom novoročnom príhovore povedala niekoľko hlbokých myšlienok. O tom, ako nevážime slová, ako sa vo verejnej diskusii rutinne ponižujeme a ako sa od seba vzďaľujeme vinou neprestajných sporov. „Každý, kto má skutočný záujem o to, aby sa našej republike darilo, musí vidieť v tom druhom aj brata, sestru, občana, človeka.” 

Prezidentka pomenovala aj pár ťažkých, no dosť zrejmých právd o našej spoločnosti. Otvorene zaznela veta o tom, že niektorým ľuďom, ktorí prekračujú zákon, sa u nás „dlho darí bez vyvodenia zodpovednosti za ich skutky”. Neboli to však len kruto pravdivé slová, ale aj pomenovanie riešení, apel na nárast dôvery a poukázanie na pozitívne príklady a hlavne na nádej. 

Nie je samozrejmosťou, že v súčasnom spoločenskom marazme zaznejú od hlavy štátu múdre, pravdivé a nádejné slová. Zvlášť nás môže hriať pocit, že Zuzana Čaputová národu ide príkladom. Aj v tlmení vášní, aj v nevyhýbaní sa pravde a aj v tom, že je (aspoň sa to tak zatiaľ javí) prezidentkou tak liberálov, ako aj konzervatívcov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite