Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezpečnostné zložky musia zostať mimo politiky

.pavel Macko .názory

Sledovanie opozičných politikov a zhromažďovanie informácií o nich je tanec na veľmi tenkom ľade.

Pavel Macko

bezpečnostné zložky musia bezvýhradne slúžiť na ochranu štátu a nie sa zapájať do politického boja. Aj občania musia byť chránení pred zneužívaním štátneho aparátu. 

Celoživotná skúsenosť mi hovorí, že v bezpečnostných otázkach a politických zásahoch do nich treba byť maximálne opatrný. Na rozdiel od premiéra Pellegriniho nejdem nijako špekulovať ani sa vyjadrovať k samotnej kauze Jaroslava Naďa. Tú musia vyšetriť orgány činné v trestnom konaní. Musím však súhlasiť s bývalým vyšetrovateľom Jozef Šátekom, že verejné vystúpenie premiéra Petra Pellegriniho a jeho následné kroky vážne politizujú celú kauzu. 

Je absolútne neprípustné, aby mal premiér akýkoľvek prístup k vyšetrovaciemu spisu, pokiaľ nie je v prípade priamo zainteresovaný. Premiér žiadneho demokratického štátu na svete sa nemá čo vyjadrovať k prebiehajúcemu vyšetrovaniu podozrení z trestnej činnosti. Za vlád Smeru sa toto, bohužiaľ, stalo štandardom. Premiéri a ministri Smeru sa mimoriadne silno angažovali na samotnom začiatku vyšetrovania v prípade Hedvigy Malinovej, vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a teraz aj v prípade opozičného politika. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite