Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O vratkej slobode sveta, novej vojne v réžii Turkov a dlhoočakávanom mieri

.matúš Dávid .názory ..týždeň

Čo sa stalo s niekdajším lídrom slobodného sveta? Načo nám je OSN, keď nedokáže včas zabrániť krviprelievaniu? A napokon, poučia sa africké štáty z úspešného etiópskeho príbehu?

Matúš Dávid

sloboda

Sloboda si vyžaduje zodpovednosť, preto sa jej niektorí tak boja. Sloboda neznamená právo na hocijaký názor, naopak, stojí na vzťahu k pravde a porozumeniu. Dodnes však existujú štáty, pre ktoré je sloboda taká drahá, že sa ju rozhodli chrániť plotom z ostnatného drôtu. Pribúda varovných indícií, že ľudstvo mieri do čoraz neistejších čias. Uplynulý týždeň priniesol ďalší dôkaz o tom, že zažívame krízu svetového poriadku.

„USA, kormidlované izolacionistickou politikou Donalda Trumpa, podkopávajú svoju rolu lídra slobodného sveta.“

Organizácia spojených národov, založená s cieľom udržiavať vo svete mier, sa nachádza v zúfalom stave nefunkčného prežívania a jej bezzubé vyhlásenia sa strácajú v šume plnom ignorancie mocností. Spojené štáty americké, kormidlované izolacionistickou politikou Donalda Trumpa, čoraz viditeľnejšie podkopávajú svoju rolu lídra slobodného sveta. To prináša nové výzvy aj pre EÚ ako neistého geopolitického hráča.

Inými slovami, ak sa USA dokážu otočiť chrbtom blízkovýchodným Kurdom a náhle, bez hlbšieho zváženia možných dôsledkov, sa rozhodnú stiahnuť z nepokojnej Sýrie, prestávajú byť predvídateľným spojencom, na ktorého sa možno spoľahnúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite