Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trumpova ľútosť nad masakrami je farizejstvo

.matúš Dávid .názory

Trump sa hrá s ohňom, no páli pritom vlastnú krajinu. Po ďalšej rasistickej masovej vražde znejú jeho slová ľútosti farizejsky. Odsudzuje nálady, ktoré v ľuďoch dlhodobo vyvoláva.

Matúš Dávid

dva smrteľné útoky počas niekoľkých hodín. Dva ďalšie dôkazy, že Spojené štáty americké sa stále nevedia zbaviť svojej temnej stránky. V USA sú masové streľby na ulici, v školách či obchodných centrách časté. To však neznamená, že by mali zovšednieť alebo nebodaj, že sa na ne dá zvyknúť. Amerika má evidentne problém s domácim terorizmom, ktorý je až pričasto previazaný s rasistickými motívmi a ideológiou o nadradenosti bielej rasy.

Prvú augustovú sobotu zabil 21-ročný americký terorista v texaskom pohraničnom meste El Paso vyše dvadsať ľudí a desiatky ďalších zranil. Ultrapravicový extrémista s tlmičmi na ušiach pálil do vlastných spoluobčanov z vojenskej automatickej pušky. V El Paso žije prevažne hispánska komunita a Mexičania boli aj medzi obeťami. Polícia vyšetruje masakru ako zločin z nenávisti.

„Po najhoršom útoku na hispánskych obyvateľov Ameriky v dejinách nasledovala ešte jedna masakra.“ 

Útočník podľa všetkého ešte pred streľbou uverejnil na internete rasistický manifest. Slovníkom podobným Trumpovým výrokom z predvolebných mítingov autor manifestu hovorí o „hispánskej invázií do Texasu“ či pláne rozdeliť Ameriku na územia podľa rás. Zároveň varuje, že starnúce biele obyvateľstvo časom nahradia cudzinci a červený (teda republikánsky) Texas by sa mohol zmeniť na modrý (demokratický) štát.

Po najhoršom útoku na hispánskych obyvateľov Ameriky v dejinách nasledovala ešte jedna masakra. Zabijak v meste Dayton v štáte Ohio vtrhol do jedného z barov a zastrelil deväť ľudí. Nie je síce zrejmé, že tiež vraždil pre svoje politické presvedčenie, no druhý masaker počas jedného víkendu vygradoval napätie v americkej spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite