Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Herich: Slzy Frankfurtu

.zuzana Herich .názory

Môj syn má osem rokov. Frankfurt sa stal súčasťou nášho života. Ctíme ho, je majestátny, podmanivý a farebný. Politici však kradnú všade. Aj v Nemecku. Našu slobodu!

kreovanie nenávisti a tichý zánik krehkých, no tak dôležitých hodnôt, je nenápadný proces. Žiaľ, často fatálne podceňovaný. Obete na životoch v nás zakaždým vyvolajú silné nutkanie bojovať o spravodlivosť. Či zomrie malé dieťa pod vlakom rukou prisťahovalca, čestný novinár vo vlastnom dome rukou objednaného vraha, alebo desiatky nevinných ľudí rukou teroristu. Výsledok je rovnaký. Násilie plodí násilie. Ľudstvo slepne, hluchne, ostrí britvy. Je to skutočne v nás? Proti komu chceme bojovať? Prečo vlastne?

V súčasnom období dokonalého prenosu dát a informácií je politická zodpovednosť najzásadnejší faktor vývoja nálad v spoločnosti. Vyjadrenia amerického prezidenta prinášajú reakcie ostatných krajín prakticky ihneď. Zdravotný problém Merkelovej vidí celý svet v priamom prenose. Krviprelievania z nenávisti sa streamujú na sociálnych sieťach. Množstvo a spektrum informácií prekročili všetky predstaviteľné hranice. V tomto štádiu nastupujú na scénu politici, ktorí majú obrovskú silu. Silu slova so všetkými jej dôsledkami. 

„Účinnosť podlých zbraní nezodpovedných politikov rodí svoje otrávené ovocie.“

Vytĺkanie politického kapitálu zo spleti lží bola odkakživa obľúbená disciplína. Tvrdenia zástupcov strany AfD, že za tragédiu na železničnej stanici vo Frankfurte môže Angela Merkelová a jej imigrantská politika, je samozrejme účelové. Rovnako, ako teatrálne vystúpenia ĽSNS výlučne k trestným činom Rómov. Tieto vyjadrenia prehlbujú názorové konflikty, sejú nové zrnká pochybností a infikujú ďalších jednotlivcov. Jedovatý spôsob boja zaberá. Nielen na Slovensku. Kým sa Nemecku darí budovať na pevných základoch bohatých skúseností s multikultúrnym spôsobom života, Slovensko často bojuje s nejestvujúcimi hrozbami.

Účinnosť podlých zbraní nezodpovedných politikov rodí svoje otrávené ovocie. Množstvo nevinných obetí, zničené životy pozostalých a otvorené rany viery v slobodu a vzájomný rešpekt. Utoya, Nový Zéland, Poľsko, Frankfurt, ale aj Česká republika s Jaromírom Baldom, ktorý húževnato pílil stromy pod vplyvom nenávistnej rétoriky SPD. Nikto z útočníkov v spomenutých krajinách nebol imigrant ani moslim. 

V českých a slovenských diskusiách sa v poslednej dobe šíri, že sa Nemecko mení k horšiemu. Paradoxné je, že autormi týchto vyhlásení sú spravidla Slováci a Česi žijúci práve v tejto krajine. Pravdepodobne frustrovaní a bití osudom, s horkou slinou na jazyku nadávajúci na krajinu, ktorá im dala rovnaké práva a slobody ako rodeným Nemcom. Je to však veľmi tenký ľad. Stačí málo. Prečítať si ich katastrofické scenáre, uveriť hoaxom, (prípadne ich ochotne šíriť ďalej) a vypočuť si vyhlásenia niektorých hlboko zakorenených pýrov v našej politickej záhradke. 

Volebný program zapáchajúci akoukoľvek nadradenosťou, okorenený principiálnou nenávisťou voči inakosti s absenciou tolerancie, je cestou do pekla. Tá bola predsa vždy vydlaždená dobrými úmyslami.

zuzana Herich

Narodila sa v Kráľovskom Chlmci, vyštudovala Ekonomickú fakultu na UMB v Banskej Bystrici. Na Slovensku 14 rokov pracovala ako asistentka generálneho riaditeľa v nadnárodnej spoločnosti v Košiciach. V roku 2012 sa s rodinou presťahovala do Nemecka, kde jej manžel – anesteziológ, prijal pracovnú ponuku. Pôsobila ako Manager Trainee v hoteli, v súčasnosti sa angažuje v dobrovoľníctve, píše blogy o spoločensko-politických témach a svoju prvú knihu.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite