Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od toxickej V4 s diktátom Orbána sa buď rýchlo vzdiaľme, alebo zmeňme pravidlá hry

.matúš Dávid .názory

Doterajšie správy zo stredoeurópskeho turné slovenskej prezidentky sú nádejou, že sa pod Vyšehradom konečne začne hovoriť aj o tom, čo nás delí. Odvaha pomenovať hrozby tu chýbala.

Matúš Dávid

už azda niet pochýb o tom, že toxicita Viktora Orbána sa vylieva aj za hranice Maďarska. Za potlesku Andreja Babiša či šéfa poľskej vládnej strany Jarosława Kaczyńského zamorila našu vyšehradskú spoluprácu.

Výsledkom okrem iného je, že stredná Európa nebude mať najbližšie roky výraznejšie zastúpenie na vrcholových pozíciách v rámci Európskej únie. 

A keďže Maďari, Poliaci ani Česi sa zatiaľ nechystajú poslať svojich súčasných mocipánov do zabudnutia, alebo aspoň do opozície, izolácia Vyšehradskej štvorky sa bude pravdepodobne ďalej prehlbovať.

„Aby nedošlo k nedorozumeniu – nevoláme po rozpade ani pozastavení vyšehradskej kooperácie.“

Ak má stáť Slovensko oboma nohami na Západe a ak chce, aby ho v Bruseli, Washingtone či Berlíne vnímali ako sebavedomú, hodnotovo jednoznačne ukotvenú krajinu, svoje nekritické kamarátstvo so susedmi by malo čím skôr prehodnotiť.

Aby nedošlo k nedorozumeniu – nevoláme po rozpade ani pozastavení vyšehradskej kooperácie. Spolupráca, pri ktorej zrode stáli Václav Havel, Arpád Göncz a Lech Wałęsa, by za normálnych okolností nielenže nemala nikomu prekážať, ale naopak, mala by byť (a svojho času aj bola) príkladom pre podobne komplikované kúty sveta.

Avšak tam, kde kedysi sedával disident Havel, dnes sedí pomstychtivý Miloš Zeman, namiesto zakladateľa Solidarity Wałęsu vládne Poliakom zatrpknutý ultrakonzervatívny nacionalista a odkaz prvého slobodného prezidenta Maďarska rozniesli na kopytách Orbánovi prisluhovači.

Časy sa jednoducho zmenili a naša spolupráca v rámci V4 dnes ide na úkor toho podstatného, čo by nás malo spájať, teda liberálnych slobôd, pilierov demokracie a právneho štátu. Ak je niečo z tohto u našich susedov pošliapavané a my sa len mlčky prizeráme, robí to z nás tichých spolupáchateľov. Vyšehrad nás však nesmie zväzovať.

svieži vietor pod Vyšehradom

Je preto namieste začať sa nahlas pýtať, či nám preafektované a väčšinou neproduktívne spájanie sa s ostatnými krajinami V4 pri komunikácii s Bruselom viac neškodí ako prospieva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite