Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slaboduchí poslanci

.matúš Baňovič .názory .názory

Po piatich mesiacoch čakania sme sa už všetci nádejali, že ústavná sága bude za nami, prezidentka doplní chýbajúci počet sudcov a pôjdeme ďalej. Nestalo sa tak.

Matúš Baňovič

buď tu niekto hrá zvláštnu hru alebo sa poslanci naozaj len nevedia dohodnúť.

Krátko predtým, ako išli poslanci z rokovacej sály smerom k traktu predsedu Národnej rady, ich Béla Bugár upozorňoval, ako majú voliť. „Krížikuje sa a nie krúžkuje,“ kričal na nich cez mikrofón ako na malé deti v škôlke. Jeho slová možno zabrali, pretože neplatných bolo nakoniec len šesť hlasovacích hárkov, čo však nezabránilo tomu, aby sa zase nezvolil dostatočný počet kandidátov. Namiesto piatich sa zvolila len jedna kandidátka, aj to vraj s pomocou hlasov opozičného hnutia Sme Rodina. Prešla Edita Pfundtner, donedávna pomerne neznáma poslankyňa, teraz štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti, ktorú na toto miesto dosadil práve Most-Híd. Ešte pred ňou v štvrtej voľbe prešiel Radoslav Procházka, niekdajší koaličný partner aktuálne vládnucej trojky. Čo teda môže za túto nemohúcnosť Národnej rady, ak to nie je negramotnosť niektorých poslancov?  

Komu súčasná situácia okolo voľby ústavných sudcov najviac vyhovuje? Opozícia hovorí o tom, že za všetkým stojí Robert Fico. Ohrdnutý expremiér, ktorému nevyšiel únik na post predsedu Ústavného súdu. Podľa tohto scenára Fico stále kalkuluje s tým, že bude prezidentke Čaputovej dovtedy ponúkať neúplný počet kandidátov, dokým jej neprasknú nervy a časť zo zvolených kandidátov nevymenuje. Keď prezidentke zostane už len vymenovať sudcu na posledné neobsadené miesto, vtedy dostane od parlamentu dvoch kandidátov. A jedným z nich bude Robert Fico, ktorý by bol z danej „dvojičky“ jednoznačne lepšou voľbou. Ficovi to má zaručiť, že prezidentke nezostane nič iné, len ho vymenovať. Táto špekulácia má však háčik. Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že sudcov bude menovať už len z kompletného zvyšku navolených kandidátov. Inými slovami, žiadne „dvojičky“ nehrozia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite