Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hviezdna rota Europarlamentu

.filip Minich .názory

Berlusconi, Strache, Varoufakis, strana Ľudský štít či Strana zvierat. Do europarlamentu sa dostali kontroverzné mená, bizarní politici, pochybní extrémisti aj paneurópske strany.

Filip Minich

európsky parlament bude v nasledujúcom období pestrý, ako ešte nikdy predtým. Hoci dve najväčšie politické strany - ľudovci a sociálni demokrati stále dominujú, výrazne narástli aj menšie zoskupenia - nacionalisti, liberáli a zelení. 

Okrem nich sa do europarlamentu dostalo aj niekoľko pomerne bizarných strán, vyslovených extrémistov, komediantov či nevšedných jednotlivcov. 

bunga bunga, Ibiza 

Bývalý rakúsky vicekancelár HC Strache mal evidentne tušenie, že sa niečo chystá. Dávno pred eurovoľbami sa dal na posledné miesto kandidátky svojej strany FPÖ. Napriek megaškandálu získal dostatok krúžkov (okolo 33-tisíc), čo mu stačilo na to, že sa stane europoslancom. 

Pán Strache môže nájsť spoločnú reč s iným mužom, legendou a mohykánom európskej politiky – talianskym expremiérom Silviom Berlusconim, ktorý dostal tiež dosť hlasov. 

Záber z videa, ktoré spustilo vládnu krízu v Rakúsku. Reprofoto/Der SpiegelZáber z videa, ktoré spustilo vládnu krízu v Rakúsku.

Každý síce bude sedieť v inej frakcii, no mohla by sa im podariť spolupráca mimo rokovacích dní. Obaja majú radi ženy, alkohol a excentrické párty. Možno sa tak bulvár dočká veľkej legendárnej Berlusconiho bunga bunga párty v nejakej luxusnej vile na Ibize. 

strana zvierat

V Nemecku je extrémne nízko nastavená hranica na vstup do Europarlamentu, čiže aj strana, ktorá získala 0,7 percenta, bude mať svojho zástupcu v Bruseli. Reč je o Strane ochrany zvierat. Tá sa usiluje o zmenu „paradigmy antropocentrického vnímania sveta“.

Strana chce zákonmi zakázať poľovanie, býčie zápasy, testy na zvieratách, produkciu kožušín a kožených výrobkov, aj živočíšnu výrobu a dosiahnuť, aby boli ľudia vegáni. Okrem toho podporuje zákaz GMO a rapídne zníženie automobilovej dopravy. 

(tajne) zdvihnuté pravice

Budúci europoslanec Milan Uhrík vyhlásil, že chce v Bruseli „s podobne zmýšľajúcimi poslancami z iných štátov viac presadzovať slovenské záujmy“. Či mal na mysli presadzovanie slovenských záujmov s Jobbikom, ktorý sa usiluje o návrat veľkého Maďarska, nevedno.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite