Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bol som pri tom, keď šéf PPA Kožuch priznal, že agentúra pri farmároch porušuje zákon

.michal Magušin .názory

Šéf PPA Juraj Kožuch otvorene priznal, že platobná agentúra porušuje zákon. Na druhý deň však agentúra porušila aj svoj prísľub farmárovi Oravcovi.

Michal Magušin

v stredu 24. apríla dostali farmári po niekoľkodňovom stanovaní pred Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) nečakanú šancu na stretnutie so šéfom agentúry Jurajom Kožuchom. 

Zhodou okolností som bol práve v tom čase na mieste, kde sa partia s Patrikom Magdoškom, Jaroslavom Jánošom, Františkom Oravcom, Zsoltom Királym a spol. zdržiavala. Po pozvaní farmárov som sa rozhodol zúčastniť na rokovaní s nimi.

O stretnutie žiadal František Oravec, ktorého 23 mesiacov nečinnosť PPA oberá o čas, peniaze a nervy. Jeho príbeh, ktorý je podobný prípadom mnohých ďalších farmárov, zrozumiteľne a krátko opísal Juraj Šeliga

Cieľom stretnutia bolo nahliadnutie do spisu, ktorý sa týka Oravcovho sporu s firmou ESIN (blízkou skupine J&T). Farmár Oravec má v súvislosti s obsahom spisu isté dôvodné podozrenie, ktoré chcel preveriť. PPA mu doteraz v prístupe do spisu bránila, a to napriek tomu, že oprávnenosť tohto kroku potvrdila generálna prokuratúra aj ministerstvo pôdohospodárstva.

Stretnutie, na ktorom som sa zúčastnil ako občan pozorujúci situáciu, mi ukázalo pár podstatných vecí. Tu je ich stručný výpočet.

Pred PPA farmári vo februári vykydali hnoj na znak protestu. Teraz pred ním niekoľko dní stanovali.Branislav Bibel/SITAPred PPA farmári vo februári vykydali hnoj na znak protestu. Teraz pred ním niekoľko dní stanovali.

šéf PPA priznal, že jeho agentúra porušuje zákon

Po prvé: Predstavitelia PPA sa ku farmárom správali nepatrične. Chápem, že im nie je pochuti, keď niekto pár dní okupuje priestranstvo pred ich sídlom a kritizuje ich prácu. Ale ide predsa o živiteľov rodín, ktorým nespravodlivo robia zle a PPA pri tom neplní svoje zákonom stanovené povinnosti.

Najskôr prinútili Františka Oravca, aby všetkých účastníkov rokovania (boli sme piati), písomne splnomocnil na zastupovanie jeho firmy a splnomocnenie overil u notára.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite