Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iný pohľad na korupciu

.gabriela Beregházyová .názory

Aj napriek všetkej snahe posledných troch desaťročí fenomén korupcie pretrváva. Vražda Jána Kuciaka je veľavravným mementom. Prečo je to tak?

odpovede nájdeme skryté  hlboko v tmavých zákutiach tohto národa. História sa so Slovenskom nemaznala a mnoho bolestných rán sa ešte nestihlo zahojiť. Sú neviditeľné, no navonok sa prejavujú. Ich následkom je zlá reputácia štátu a národ bez kompasu.

Slovensko nemalo čas dozrieť na plnohodnotnú demokraciu. Tá prišla v rámci porevolučnej transformácie, keď sa cieľ dobehnúť zameškané a dostať Slovensko na úroveň najrozvinutejších spoločností sveta pretavil na rýchle  budovanie  inštitúcií. Od ľudí, ktorí sa práve vymanili z tesného zovretia totality a po prvý raz v histórii získali nezávislosť, sa očakávalo, že sa zbavia niekoľko storočí starých vzorcov správania a rozmýšľania, zabudnú na minulosť a zžijú sa s  novou životnou filozofiou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite