Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sľúbiť neznamená splniť

.tomáš Siebert .názory .názory

Pred 20 rokmi som mal možnosť ako študent absolvovať zahraničnú stáž v Nemecku.

bolo to na špecializovanej chirurgickej klinike, kde som asistoval aj pri transplantáciách pečene a pankreasu. Potom som prešiel na zubnú kliniku a aj tam „špicľoval“ všetko a dôkladne. Vtedy to bola ideálna príležitosť. No treba mať na pamäti dobové súvislosti.

V roku 1999 sme sa ledva vyhrabali z ďalšej totality. Naštartovali sa ekonomické reformy a vstup do EÚ sa zdal nádejnejší, hoci stále v nedohľadne. Pozorní čitatelia si zrejme všimli, že ako študent zubného lekárstva som absolvoval stáž pre všeobecniarov, lebo zubárske stáže vtedy v ponuke neboli. Napriek tomu som mal záujem vidieť, ako zdravotníctvo v zahraničí funguje. Veď sa tomu aj v Nemecku všetci čudovali. Čo som však počas stáže zistil? Nemecko má stabilný politický systém. Zjednodušene povedané, občania vedia, čo môžu očakávať od pravice alebo ľavice podľa dlhodobo vypracovaných programov. A podľa toho sa vo voľbách rozhodujú. Strany typu „one man show“ síce vzniknú, no majú len marginálny význam. Politici, ktorí pracujú systémom „púťových komediantov“ sa tam síce, pochopiteľne, vyskytujú, no ľudia vedia, že je to len bezvýznamné divadlo, ktoré nič nevyrieši, pretože len sľubujú, tárajú a nikomu nepomôžu – na rozdiel od Slovenska. Zdravotníctvo v Nemecku funguje, čoho dôkazom bol systém, v ktorom som mohol praxovať, pretože je pevne a dlhodobo nastavený. S „hajzelpapierom“ tam problém nemajú. 

Na naše zdravotníctvo sa môžeme pozrieť z viacerých hľadísk. Môj pohľad ako pacienta je veľmi neobjektívny, pretože som zároveň aj lekár. „Púťoví komedianti“ nakazili pacientov, že za zlú situáciu sú zodpovední zdravotníci. No skúste sa vžiť do pocitu zdravotnej sestry, ktorá v ambulancii špecialistu objednáva pacientov na niekoľko mesiacov dopredu. Sestra alebo lekár nemôžu za to, že sú pre obrovskú spádovú oblasť jediní, a preto sa u nich na vyšetrenie tak dlho čaká. Nie div, že mnohé sestry odišli pracovať do zahraničia alebo mimo zdravotníctva, lebo osočovanie a vulgarizmy už nie sú ochotné počúvať. Systému potom citeľne a viditeľne chýbajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite