Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Verejná voľba je výdobytok demokracie

.juraj Šeliga .názory

Dnes sme do Národnej rady odovzdali podpisy 20 občianskych iniciatív a viac ako 5 000 občanov, ktorí vyzývajú poslancov na verejnú voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu.

urobili sme to preto, že v takej závažnej otázke, ako je voľba nových sudcov najmocnejšieho slovenského súdu, navyše na 12 rokov, má verejnosť právo vedieť, ako poslanci hlasovali. Občania sa majú právo svojich poslancov dopytovať, prečo hlasovali tak ako hlasovali, aké boli ich kritériá na kandidátov a koľko z ich rozhodovania ovplyvnili politické dohody.

Áno, počúvam argumenty o tom, ako je tajná voľba výdobytkom Nežnej revolúcie. Azda najväčšia irónia je v tom, že tieto slová znejú z úst smerákov, ktorých predseda si november 1989 ani nevšimol. Odhliadnuc od toho treba povedať, že verejná voľba je výdobytok demokracie, pretože umožňuje priam online konfrontáciu voliča s konaním jeho voleného zástupcu. Ak je tajná voľba výdobytok Novembra, tak výsostne pre občanov, ktorí pred pádom

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite