Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pellegrini pri Vydrách zastavil SNS, neradujme sa však predčasne

.pavel Macko .názory

V stredu na rokovaní Bezpečnostnej rady premiér zahral kráľovský gambit.

Pavel Macko

odmietol pokus SNS o prerokovanie nákupu kontroverzných bojových vozidiel a odkázal, že najprv sa musia schváliť strategické dokumenty. Netreba sa radovať, lebo ešte nik nevyhral a prehrať môžeme všetci. 

Peter Pellegrini po Dankovom verejnom ponížení smeráckeho ministra Lajčáka a prešľape ministerstva obrany so zmluvou na stíhačky prešiel do protiútoku. Aspoň navonok to tak vyzerá. Už pred časom totiž avizoval, že nepripustí akékoľvek ďalšie nákupy techniky pre armádu z dielne SNS, kým nebudú schválené základné strategické dokumenty ako Bezpečnostná stratégia, Obranná stratégia a Vojenská stratégia. SNS už takmer rok a pol blokuje prijatie týchto dokumentov v parlamente, aj napriek tomu, že ich 4. 10. 2017 jednomyseľne schválila vláda vrátane ministrov za SNS. Bez ohľadu na varovanie sa minister Gajdoš opakovane snažil pretlačiť nepripravený nákup BOV 8x8, ktorý je sprevádzaný vážnymi pochybnosťami o hospodárnosti aj účelnosti tohto obstarávania, cez Bezpečnostnú radu a vládu.

Strategické dokumenty treba skutočne schváliť a bez nich by sa nemalo vôbec obstarávať. Stratégie a dlhodobý plán rozvoja ozbrojených síl, ktoré neboli schválené v NR SR, okrem iného definujú východiská a potreby našej obrany a bezpečnosti. Práve z nich vychádzajú požiadavky na   nákup. To je ako s liekmi na predpis. Ak nemáte predpis od lekára na daný liek, tak akákoľvek vaša diskusia s magistrou v lekárni a mudrovanie nad tým, čo pre svoje zdravie potrebujete, sú bezpredmetné. Pán Danko sa silovým pretláčaním tohto pochybného projektu správa presne ako pacient, ktorý odmieta akceptovať diagnózu, ale zúrivo sa dožaduje drahej liečby práve tej choroby, ktorú popiera.

To, že premiér podmieňuje realizáciu pochybného nákupu schválením stratégií, je vecne správne. Ale hlavne je to jeho voľba taktiky. A preto súčasný Pellegriniho krok vôbec negarantuje, že nakoniec vláda rozhodne správne. Už zakrátko sa ukáže, či to nie je len súčasť širších politických kšeftov aj v súvislosti s obsadením Ústavného súdu a prezidentskými voľbami. Takže výsledkom tejto šachovej partie môže byť to, že každý partner v koalícii dosiahne svoje, kontroverzný  nákup za 417 miliónov eur sa nakoniec zrealizuje, a všetko to zaplatia občania. Vojaci, občania a naša reputácia u spojencov opäť raz prehrajú. 

prečo sú „Vydry" také kontroverzné?

O tomto projekte sa toho popísalo a narozprávalo  už veľa. Kritizoval ho Martin Kugla vo svojich článkoch, celá opozícia aj známy bloger Vladimír Bednár. Preto sa pokúsim len stručne zhrnúť hlavné problémy z môjho pohľadu. 

Ministerstvo obrany v októbri dalo do medzirezortného pripomienkového konania „Informáciu o výsledkoch technických a vojskových skúšok a ďalšom postupe obstarávania kolesových 81 ks BOV 8x8 Vydra“. Použilo tzv. skrátené pripomienkové konanie, pričom na pripomienkovanie takého zásadného materiálu bolo len päť dní. Ministerstvo predložilo materiál na Úrad vlády SR so žiadosťou o prerokovanie v Bezpečnostnej rade a následne vo vláde SR.

K materiálu bolo predložené množstvo pripomienok, pričom s viacerými sa ministerstvo riadne nevyrovnalo alebo ich doslova ignorovalo. Ignorovali aj zásadné pripomienky a chcú na základe takéhoto nedorobeného a pochybného materiálu dosiahnuť rozhodnutie o ďalšom kontroverznom mega obchode.  Pripomienky predložili mnohé ministerstvá a štátne orgány, ale aj občania. Napríklad len strana Spolu - občianska demokracia využila svoje právo a postupom podľa príslušnej smernice dôkladne pripomienkovala celý materiál a riadne uplatnila cestou poslankyne NR SR Simona Petrík celkom  15 pripomienok, z toho  12 zásadných.

Aj napriek uvedenému ministerstvo obrany arogantne pripomienky obišlo. Väčšinu z nich vrátane zásadných úplne ignorovalo s odôvodnením, že poslankyňa  NR SR nie je členka vlády, a preto sa predkladateľ nemusí jej pripomienkami vôbec zaoberať.  Bohužiaľ, ministerstvo nielenže nemá pravdu, ale demonštrovalo absolútnu aroganciu aj voči voleným zástupcom ľudu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite