Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nová strana pre kresťanov? Nie zlý nápad!

.michal Magušin .názory

KDH a OĽaNO už nestačí, rysujú sa dva nové subjekty zamerané na kresťanského voliča. Ak by sa taká strana postavila dobre, išlo by o silu, potrebnú ako soľ.

Michal Magušin

istý druh kresťanského voliča má už pár rokov hlavu v smútku. O KDH má pochybnosti od čias, keď z hnutia začali odchádzať najväčšie osobnosti staršej aj mladšej generácie; odvtedy, ako kresťanskí demokrati chceli ísť do vlády so Smerom, keď odišli palkovci a mikloškovci, lipšicovci aj (chvalabohu, že teda žiaľbohu) Rado Procházka, odvtedy, ako pochopili, že kádehácka česť v mnohých regionálnych bunkách sa rovná cti smeráckej, ak nie ešte podradnejšej. KDH sa už nedalo veriť, spomínaný volič preto išiel radšej krúžkovať jednotlivé mená na kandidátke OĽaNO, veď predsa tam bol aj ten Lipšic, aj charizmatici (Vašečka, Heger a spol.), aj Remišová.

KDH to vo voľbách tragicky pocítilo. Šéfom strany sa v reakcii na volebný výsledok stal Alojz Hlina. V tom čase to bola pre hnutie najlepšia voľba, nič lepšie v ponuke nebolo, pud sebazáchovy zafungoval. Hlina aj urobil kus práce, v KDH obmedzil prvky, ktoré bolo treba obmedziť (istú časť „starej gardy“), vylúčil kolaboráciu so Smerom, poctivo obehával regióny a získal v komunálnych či v župných voľbách dobré výsledky. Daného voliča však Hlina vyslovene znechucoval nekultivovaným prejavom, frázovitým vyjadrovaním, vyplakávaním nad nepriazňou médií a hlavne osobnými, pikantne komentovanými spormi s krajniakovcami, Sulíkom a kadekým.

„Nech vznikne niečo ako konzervatívne Progresívne Slovensko.“

Čo je však podstatnejšie, Hlina KDH nevdýchol nový vietor do plachiet, predsedníctvo naplnil dobrými, no submisívnymi persónami bez politického potenciálu. Nových ľudí významného formátu nepritiahol, česť výnimkám (Miriam Lexmann). Za normálnych okolností by sa predsa do KDH mali hrnúť ľudia ako Remišová, Lipšic, Rybníček, Heger. Tí však vnímajú Hlinu ako podnikateľa, ktorý chce riadiť stranu ako firmu, expresívneho excentrika, vidia v ňom druhého Matoviča, no Matovič má aspoň prachy a aký-taký politický výtlak a v oportunistickom uvažovaní sa viac oplatí spojiť s ním. Nie, bolo čoraz jasnejšie, že cez Hlinu cesta nevedie, i keď výčitky voči Hlinovej údajnej „nedostatočnej ochrane kresťanských hodnôt“ nie sú celkom namieste, i keď Štefanec je liberál, i keď Vašečkov vstup do KDH bol šialene nepremyslený. A poctivo treba povedať, že Hlina veľa vecí v KDH zmeniť ani nikdy nedokáže, značka si už nesie priveľký „biľag“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite