Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ty sa neboj, pán prezident. Čo môže urobiť Fico po tom, čo ho Kiska odmietol vymenovať

.dominik Harman .názory

Od pravdepodobných scenárov až po tie uletené – toto všetko sa s Robertom Ficom najbližšie týždne môže stať.

Dominik Harman

robert Fico chce ujsť z politiky na Ústavný súd. Spolu s Pellegrinim presviedčali Kisku, aby ho vymenoval, ten ich poslal kade ľahšie. Stále však existuje spôsob, ako sa Fico ústavným sudcom stať môže. Toto sú scenáre, ktoré môžu nastať.

vzdá sa

V stredu 23. januára sa začína verejné vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov. Bude sa tak diať na zasadaní ústavnoprávneho výboru. Otázky bude klásť aj zástupca prezidenta – ústavný právnik Marián Giba. Očakáva sa, že práve Roberta Fica poriadne „pogriluje“. A v tom snažení nebude určite sám.

Môže sa preto stať, že Fico skrátka nepríde. Na takú možnosť neexistuje formálny scenár, de facto by to však znamenalo, že o funkciu sudcu záujem nemá.

Ťažko povedať, nakoľko pravdepodobná je táto možnosť. Na jednej strane je naozaj možné, aj keď len málo pravdepodobné, že sa Fico na Ústavný súd nakoniec dostane. A to bude hanba na sto honov.

Na druhej strane, ani odstúpiť nie je práve terno.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite