Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pellegrini sa hrá na Ježiška, novú nemocnicu však nepostaví

.ladislav Laho .názory .názory

Premiér prisľúbil na Vianoce viac než 100 miliónov eur na rekonštrukciu Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

skromne, pokorne, nenápadne navštívil urgentný príjem a pri tej príležitosti oznámil na kamery budúce rozhodnutie vlády. Takmer všetci sú nadšení. 

Iba hŕstka večných pochybovačov si uvedomuje, že premiér tým gestom zabetónoval bystrické zdravotníctvo na európsky podpriemer na najbližších 30 rokov. Som jedným z nich. A nie je to prvoplánový negativizmus.

Myšlienka novej, na zelenej lúke postavenej modernej Rooseveltovej nemocnice s európskym štandardom má už 10 rokov. Za ten čas to už nie je iba myšlienka, ale konkrétny projekt. Už sa podľa neho stavia nemocnica na Boroch. Podstatné je, že z neho už s vysokou presnosťou vyplýva, že nová nemocnica s plným novým vybavením, ktorá dokáže zabezpečiť objemovo minimálne rovnaké, ale podstatne kvalitnejšie služby ako Rooseveltka, by stála 150 miliónov eur. Ide o komplexnú koncovú nemocnicu, ktorá sa riadi základným pravidlom, že každý pacient je VIP. Všetky izby sú rovnaké: jednolôžkové s príslušenstvom a možnosťou stálej prítomnosti rodinného príslušníka ako štandard – bez priplácania. Tento princíp už nie je luxus, ale dôležitý efektivizačný prvok, ktorý je akceptovaný už viacerými európskymi krajinami. 

„Myšlienka rekonštrukcie vznikla ako alternatíva k pôvodne plánovanej privátnej Nemocnici novej generácie.“ 

Stanoviská sestier sú decentralizované tak, aby mala sestra vždy očný kontakt so svojimi pacientmi. Uprednostňujú sa horizontálne riešenia (budova maximálne 5 poschodí vysoká), významne sa znižuje potreba a vzdialenosti transportov v rámci budovy ako najslabšieho prvku ošetrovania v každej nemocnici. Nič z toho sa nedá dosiahnuť rekonštrukciou jestvujúcich budov. A je toho podstatne viac. 

Nová nemocnica je dizajnovaná tak, že je ekonomicky udržateľná vo všetkých predpokladaných režimoch, pričom sa ráta s výrazne vyššími platmi. No a postavila by sa pekne v pokoji, bez traumatizácie pacientov a personálu, improvizovanou prevádzkou a stavebným ruchom pri rekonštrukcii za plnej prevádzky. Časovo by sa to dalo stihnúť v tom istom čase ako rekonštrukcia a možno skôr. Výsledok rekonštrukcie starej nemocnice a postavenie novej na zelenej lúke je jednoducho neporovnateľný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite