Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie na plážach, ale za mrežami leží pravda o dnešnom Turecku

.matúš Dávid .názory

Po nedávnej návšteve Nemecka sa turecký samovládca vybral navštíviť aj Maďarov. Ideálna príležitosť znovu oživiť mnohými dávno zabudnutú otázku: „Patrí Turecko do Európskej únie?“

Matúš Dávid

v Nemecku stihol otvoriť novú mešitu a zároveň skritizovať tamojších lídrov za to, že im vraj po spolkovej republike behajú tisícky teroristov. Po týždňovom oddychu sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vracia do Európy, tentoraz na pozvanie maďarského prezidenta Jánosa Ádera. Dozaista nikoho neprekvapí, že tureckú hlavu štátu s takmer neobmedzenou mocou prijme aj šéf maďarskej vlády, enfant terrible súčasnej európskej politiky Viktor Orbán. S trochou zveličenia možno povedať, že toto stretnutie dvoch ukážkových likvidátorov právneho štátu je vhodnou príležitosťou opäť sa zamyslieť nad kedysi často omieľanou otázkou: „Patria Turci do Európskej únie?“ Dnes sa už odpoveď nehľadá tak ťažko ako pred rokmi.

erdoganov pokus-omyl

Minulý týždeň vodca tureckého režimu prezradil svetu, že uvažuje o vypísaní referenda ohľadom budúcnosti tureckých rokovaní o vstupe do Európskej únie. Inými slovami, chce sa opýtať tureckého ľudu, či chce, aby sa jeho vláda v Ankara ďalej usilovala o vstup do EÚ, alebo má roky zamrznuté prístupové rokovania, ktoré sa oficiálne začali v roku 2005, rovno definitívne ukončiť. 

Na usporiadaní takéhoto či podobného plebiscitu v Turecku by dozaista nemuselo byť nič zlé, nebyť Erdoganovho mediálneho monopolu a prepracovanej propagandy, teda nástrojov, s pomocou ktorých už dlho šikovne ovplyvňuje verejnú mienku Turkov. Ponúka sa teda otázka: Načo sa chce turecký prezident niečo pýtať miliónov ľudí, keď sa aj tak postará o to, aby ich odpoveď bola v súlade s tou jeho?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite