Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juncker odchádza a chýbať nám nebude

.alexandra Minich .názory

Jean-Claude Juncker predniesol svoj posledný prejav o stave Únie. Bilancovať veľmi nechcel, no ja mu trochu aj rozumiem.

Alexandra Minich

znieť pateticky pri poslednom prejave a viesť pritom reči o európanstve by dnes nikomu nepomohlo. Niekedy rozmýšľam nad tým, prečo sa priepasť medzi európskymi politikmi a Európanmi tak veľmi rozširuje. Prečo už úplne zľudovelo rozdelenie na Brusel a my. 

Posledné štyri roky priniesli pre Európsku úniu aj jej kabinet veľa výziev. Ako a či sa ich podarilo zvládnuť, to raz zhodnotia historici. Nájsť politicky priechodné riešenia je však len polovica problému. Tou ťažšou úlohou je získať si srdcia ľudí. Žiaľ, keď sa pozerám na Európu dnes a keď počúvam ľudí okolo, Únia, a predovšetkým jej čelní predstavitelia, v tejto úlohe zlyhali. 

Európski politici jednoducho nedokázali pre európsky projekt nadchnúť nových ľudí, ba, čo je horšie, podporu ďalších stratili. Nemyslím si pritom, že sa o to Jean-Claude Juncker nesnažil. Vo výsledku však vidíme, že to ani zďaleka nestačilo a mnohí ľudia naprieč Európou dnes oveľa radšej ako Junckera počúvajú reči populistov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite