Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kam Donald Trump posunie najdôležitejší súd v USA

.matúš Dávid .názory

Kandidátom amerického prezidenta na sudcu Najvyššieho súdu sa stal konzervatívec Brett Kavanaugh. Ak ho Senát schváli, vo funkcii môže byť doživotne.

Matúš Dávid

je to jeden z najprestížnejších postov v americkej justícii. No keď ho treba obsadiť, pretože sa práve uvoľnilo miesto, hlavné slovo má politik. Aj súčasnému šéfovi Bieleho domu sa naskytla jedinečná príležitosť - môže zakonzervovať svoj politický odkaz na niekoľko desaťročí. Čo sa stane s Najvyšším súdom Spojených štátov amerických, ak Senát odobrí kandidatúru relatívne mladého, len 53-ročného právnika s konzervatívnymi názormi? 

V zložení najdôležitejšieho amerického súdu, ktorý má deväť členov, by sa tým zmenil pomer hlasov v prospech konzervatívcov. Brett Kavanaugh, ktorý sa môže stať už druhým sudcom najvyššieho súdu, ktorého vyberal Trump, v súčasnosti pracuje ako sudca federálneho odvolacieho súdu vo Washingtone. V minulosti sa venoval napríklad aj pikantnej kauze prezidenta Billa Clintona.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite