Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dá sa ešte vyhovárať na Zajaca?

.rudolf Zajac .názory

Spomínam si na Dietlov seriál Nemocnica na na kraji mesta. Všetko v ňom bolo fantastické, všetko fungovalo, aj sestra Inka bola fešanda.

no seriálová nemocnica sa neveľmi líšila od potemkinovskej dediny. V čase, keď sa seriál vysielal, som pracoval na urológii v nemocnici na Hlbokej ceste v Bratislave. Oddelenie pre sedemdesiat pacientov, ktorí boli na štvor- a viacposteľových  izbách. Najväčšia ich mala desať. Jedno spoločné WC pre mužov, jedno pre ženy a po jednej, vždy upchatej sprche. Ale aj naše sestry boli fešandy a navyše veľmi obetavé. WC papier pre pacientov štandardne bol. 

Dnes je po generálnej rekonštrukcii z nemocnice na Hlbokej   luxusný hotel. Takmer všetky štátne nemocnice trpia nedostatkom toaletného papiera, vlastne pacienti v nich. Samozrejme, existujú výnimky. Napríklad kardioústavy. Súkromné nemocnice ho majú  všetky. Nedávno som prežil „illusion de déjá vu“ – ilúziu už prežitého. Akú? V trezorovom filme Jiřího Menzla Skřivánci na niti natočenom v roku 1969. Dej filmu sa odohráva v päťdesiatych rokoch na Kladne, v nejakom kovošrote. Muži sú tu na prevýchove a ženy dokonca vo výkone trestu za pokusy o útek zo „zemského ráje“. V jednej scéne prichádza senilný Zdeněk Nejedlý, vtedajší komunistický minister školstva, osvety a bohviečoho ešte. Dokola hovorí: „A chleba bude! A máslo bude... I smetana bude!“  O dobrých 60 rokov neskôr, v roku 2018, náš pán premiér Pellegrini  za asistencie novej pani  ministerky, ktorá mu robila krovie, na tlačovej konferencii oznámili, že toaletný papier v štátnych nemocniciach bude! 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite