Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo platíme u zubára?

.tomáš Siebert .názory .názory

Zubných lekárov, ktorým sa u nás tradične hovorí zubári, pacienti navštevujú zvyčajne, keď ich začnú bolieť zuby. A to je problém.

na jednej strane sa tomu dá rozumieť, kto si už len rád sadne do zubárskeho kresla? Na druhej strane, keď si tam pacienti sadajú v bolestiach, je neskoro. Až 99 percent problémov v ústnej dutine zapríčiňuje zubný povlak, najmä preto, že  pacienti buď nedodržujú ani elementárnu hygienu, alebo ju dodržujú zle. Pritom zubná kefka a pasta v kombinácii s preventívnymi opatreniami a so včasným zásahom terapeutickej stomatológie ešte v detstve v podstate zabezpečia, že 99 percent populácie nebude stomatológa na zložité výkony  potrebovať po celý život. Osveta však u nás v tomto smere zaspala dobu.

Čo sa však revolučne zmenilo, to sú ceny. Akýkoľvek zásah stomatológa rovná sa  útok na peňaženku. Z ilúzií o bezplatnom zdravotníctve, ktorú do našich génov zaočkovali komunisti, sme sa práve u zubárov vyliečili rýchlo, priam šokom. Vysoké úhrady platia pacienti aj za jednoduché úkony. A nie vždy dostane pacient hodnotu primeranú tomu, čo zaplatil. Modernizácia liečebných techník a dostupnosť kvalitných materiálov síce prešli priam revolučnou zmenou, no tá nebola vždy sprevádzaná aj revolučnou zmenou v spôsobe vzdelávania zubárov. Ak sa zubár nenaučil urobiť poriadne mostíky v živicovom vyhotovení, nebude jeho práca kvalitnejšia ani s keramickými materiálmi. Nehovoriac o dosiahnutom stupni kvalifikácie a práce v implantológii a iných najmodernejších spôsoboch liečby náhrad zubov.  

Je zle, že náš pacient musí u zubára platiť? Vo svetovej literatúre existuje množstvo dôkazov o škodlivosti takzvanej  bezplatnej liečby zubov na základe zdravotného poistenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite