Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budú všetky stredné školy bilingválne?

.rastislav Mikuláš .spoločnosť .názory

Keby to bolo technicky možné, talentových tried na stredných školách by bolo hádam až sto percent. Nie kvôli deťom či peniazom, ale kvôli byrokracii.

Budú všetky stredné školy bilingválne? Marko Erd/SITA

po prvé, ak ste normálna stredná škola, váš zriadovateľ je vyšší územný celok, teda župa. Majú tam celé oddelenie, ktoré sa vám venuje. Ale v skutočnosti sa skôr venujete vy jemu, keďže musíte úradnícky aparát držať pri živote. To znamená dookola pre nich vypĺňať rôzne tabuľky, aby oni mohli čísla prekopírovať a vytvoriť novú tabuľku, ktorú budete znova dopĺňať. Ak by ste však na vašej strednej škole mali talentovú triedu s bilingválnym programom na základe medzinárodnej zmluvy, vaším zriaďovateľom by sa stal okresný úrad patriaci pod ministerstvo vnútra. Jeho úradníci majú aj iné byrokratické zábavky, a teda vy by ste mali väčší pokoj na svoju prácu. A tiež majú pre vás aj nejaký rozpočet.

Po druhé, ak ste normálna stredná škola a máte aj osemročné štúdium (nebodaj v Bratislave), každým rokom tŕpnete, či budete môcť otvoriť ďalšiu primu a koľko miest v nej. A časom si aj zvyknete, že dozvedieť sa to môžete až po termíne podávania prihlášok. Ak by ste však mali talentovú triedu, tak päťpercentný limit populácie ročníka sa na vás nevzťahuje a vy môžete pokojne spávať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite