Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo je toto za štát?

.jozef Šóth .názory .názory

Zanedbáva štát povinnú starostlivosť o občana? Funguje na Slovensku systém sociálnej starostlivosti, alebo škrípe? Pozrime sa na to, ako je to v prípade ľudí s autizmom.

o autistoch sa veľa rozpráva. Keď vidíme dospelého a statného človeka s autizmom, sme v rozpakoch. Je zúfalý, bezradný, nikto mu nerozumie, on nikomu nerozumie – a tak kričí, búši sám do seba, búši okolo seba. Do vecí, do zariadení, do blízkych ľudí naokolo. Tí najdrahší mu chcú pomôcť, ale už nevládzu, nemajú podmienky, možnosti. Musia sa starať aj o ostatné deti, zabezpečiť rodinu, no zúfalstvo ich dieťaťa im vzalo všetky sily.

Obrátia sa teda o pomoc na štát. A keď už ich bezradnosť vrcholí, tak si ĺen povzdychnú, že veď aj ich dieťa je občanom Slovenskej republiky.

Máte dieťa s autizmom? S nejakou poruchou v oblasti „poruchy autistického spektra“? Detský autizmus, atypický autizmus, Aspergerov syndróm, Rettov syndróm? Nikto vám nepomôže! Ani štát zodpovedný za svojich občanov so zdravotným postihnutím. Potrebujete pomoc s umiestnením vášho dospelého dieťaťa s autizmom? Nikto vám nepomôže! 

Štát sa o takto postihnutých občanov vôbec nestará. Delimitoval kompetencie štátu na samosprávy, takže jediné, čo sa dá urobiť, je obrátiť sa na samosprávny kraj, v ktorom má vaše dieťa trvalé bydlisko. Odovzdáte žiadosť a budete čakať. Čo zatiaľ s dieťaťom? Nikde na Slovensku nie je ani jedno voľné miesto na umiestnenie dospelej osoby s poruchou autistického spektra. Ani v jednom samosprávnom kraji. Ani jediné! 

Naše komunitné centrum Drahuškovo je modelom toho, ako by to mohlo vyzerať v oblasti pomoci týmto osobám: chránené dielne, práca v hrnčiarskej, kuchynskej, stolárskej dielni, v práčovni, pracujú na políčku, opatrujú zvieratá – robia niečo zmysluplné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite