Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cui bono?

.rudolf Zajac .názory

Sú vety, kde slová stoja v protiklade: „Boj za mier, zdravý nemocný, zdravšie cigarety“. Alebo: „dobrý minister financií“. Akýže dobrý?

minister financíí predsa vyťahuje z ľudí peniaze. Platíme dane, čo majú slúžiť najmä na financovanie obrany, bezpečnosti, zdravotníctva, školstva, penzií, sociálnych dávok. A takisto na budovanie infraštruktúry, napríklad diaľnic. Na prevádzku samotného štátu, na centrálnu vládu, na financovanie VÚC miest a obcí.

Peter Pažitný mi vždy trochu odľahčene hovorieval, že nič nie je v ekonomike také perverzné, ako násilné odoberanie zdrojov formou povinných daní. Asi áno, ale moderný štát musí zabezpečovať vysokú mieru solidárnosti. Podľa mňa je však oveľa perverznejšie to, ako sa s vybranými peniazmi daňových poplatníkov zaobchádza. Nákupy, ktoré realizuje štát, sú štandardne najdrahšie, podobne budujeme najdrahšie diaľnice v Európe. Štátne podniky, ak sú v konkurenčnom prostredí, sú takmer všetky v strate, v pluse sú iba tie, ktoré majú monopol, ako sú napríklad prenosová energetická sústava alebo nemocnice – akciové spoločnosti.

Z daní sa financujú aj Ficove sociálne balíčky, napríklad vlaková preprava zadarmo pre vybrané skupiny obyvateľov, rozumej Ficových voličov. Armáda úradníkov sa neustále rozrastá. O čo menej slúžia občanom, o to viac ich šikanujú. Máme najdrahšiu elektronizáciu verejnej správy, pričom vynaložené prostriedky sú v nepriamej úmere ku kvalite služieb. Čím viac, tým horšie. Pracovať s elektronickým systémom slovensko.sk je také frustrujúce, že ľahšie sa vec vybaví osobne. Iba v zdravotníctve náklady na eHealth alebo na DRG sú pomaly v stovkách miliónov eur, no na tieto vymoženosti sa lekárov a sestier radšej nepýtajme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite