Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Herečka nie je dobrý herec?

.elena Akácsová .názory

Moje internety ma upozornili na prebiehajúce hlasovanie v knižnej ankete. Zarazilo ma, že majú spisovateľky oddelenú kategóriu od spisovateľov.

Elena Akácsová

najprv som sa na stránke Panta Rhei Awards pobavila, keď som našla nášho bývalého kolegu Tomáša Gálisa medzi Borisom Filanom a superstáristom kaziacim dnes vkus malých detí Mirom Jarošom, a Mareka Vagoviča vedľa Petra Tótha či Mariána Kuffu vedľa Gustava Murína. No veď dobre, nejde o literárnu ani novinársku súťaž, ale o anketu obľúbenosti tých autorov, ktorých knihy sa minulý rok najlepšie predávali v tejto sieti kníhkupectiev. Potom som si všimla, že tam nie je žiadna žena. Najpredávanejšie spisovateľky som našla segregované do vlastnej, čisto ženskej kategórie. Ovplyvňuje pohlavie autora kvalitu jeho diela až tak, že musí mať samostatnú kategóriu? A ak áno, prečo potom je len jedna unisexová kategória pre debutantov? Pohlavné rozdiely sa prejavujú až od druhej knihy?

Hlasovacie súťaže, kde ide o sympatie, majú dlhé roky zaužívané oddelenie žien od mužov, napríklad speváci a speváčky, herci a herečky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite