Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezplatná ilúzia

.rudolf Zajac .názory

Po dvanástich rokoch sa objavil krízový manažér. Jeho vlastnosťou je, že chce byť s každým zadobre a znesie aj facky a kopance z vlastných najvyšších miest.

každý má právo na ochranu zdravia. Na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a na zdravotnícke pomôcky za podmienok, ktoré ustanoví zákon.“ 

Toto je presné znenie článku 40 Ústavy SR. V podstate holá veta a súvetie.  Gramaticky výklad prvej vety tohto súvetia je obľúbený u ľavicových politikov, najmä bývalých komunistov, a interpretujú ho tak, že Ústava zaručuje na základe zdravotného poistenia bezplatnú zdravotnú starostlivosť (pre občana). Teologický výklad je iný. Podľa neho budú v zákone ustanovené podmienky, za ktorých bude zo zdravotného poistenia občanovi hradené buď všetko, alebo niečo, alebo nič. Nechajme teraz bokom fakt, že slovenské zdravotníctvo je mimoriadne neefektívne, že z 1 eura ešte stále odteká 20 centov mimo systému, že v ňom je relatívna prezamestnanosť a zároveň nedostatok zamestnancov, najmä sestier. Aj keby naše zdravotníctvo malo efektivitu na úrovni napríklad holandského (tam sa z eura stratia maximálne dva centy), nemohlo by si dovoliť úplne bezplatné zdravotníctvo. To si nemôže dovoliť žiadna krajina. Solidárne financovanie liečby je postavené na fakte, že jedna tretina ekonomicky aktívnych obyvateľov prispieva dvoma tretinami zdrojov. Toto financovanie  musí zabezpečiť každému poistencovi bezplatnú liečbu tých ochorení, ktoré ho ohrozujú na živote, alebo ho ohrozujú vysokými nákladmi na liečbu.

Panuje všeobecná zhoda, že v zdravotníctve je okrem solidárneho financovania nevyhnutné aj individuálne financovanie, a to v prípadoch, kde náklady nie sú likvidačné, skôr epizodické. Osobné financovanie môže byť v troch prípadoch: Ak občan prispieva na služby spojené s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, napríklad strava a ubytovanie v nemocnici alebo objednanie na termín, alebo výber operatéra. Druhou možnosťou je, aby si občan doplatil takzvaný nadštandard, napríklad doplatil na inú šošovku či lepšie ubytovanie, alebo ľahšiu sadru. Je však dôležité definovať štandard. Toto financovanie môžeme prirovnať k ceste vlakom v prvej a druhej triede. Cieľ dosiahnu v rovnakom čase všetci cestujúci, komfort je však rôzny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite