Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Paradise Papers: Cesta do raja účtovníkmi dláždená

.richard Kališ .názory

Milióny dokumentov, mená tisícok fyzických aj právnických osôb, stovky celebrít a jedna anglická kráľovná. To je zatiaľ bilancia Paradise Papers.

Richard Kališ

medzinárodná skupina investigatívnych novinárov z prestížnych médií priniesla informácie, ktoré unikli z právnickej firmy Appleby. Svojim klientom ponúka služby spojené s daňovou optimalizáciou. A jej služby využíval napríklad Wilbur Ross, súčasný americký minister obchodu, spevák a protagonista boja proti chudobe Bono či kráľovná Alžbeta. Kým podiel ich viny je zatiaľ neznámy a vyšetruje sa, ich motív je známy. Chceli platiť nižšie dane.

Takmer trinásť a pol milióna dokumentov, ktoré dostal nemecký denník Süddeutsche Zeitung, opätovne potvrdzuje záujem o daňovú optimalizáciu, teda o praktiku, ktorá nie je nelegálna, no je minimálne morálne pochybná. Súčasťou balíka, ktorý ponúkajú väčšinou Karibské ostrovy, je aj presun vlastníctva, čo môže slúžiť napríklad na obchádzanie medzinárodných sankcií či zakrytie kompromitujúcich finančných prepojení. 

„Bez spoločnej európskej koordinácie sa veľa tlaku nevyvinie.“

V jednoduchosti povedané: na prevod takýchto peňazí kamsi do Karibiku je potrebné založiť spoločnosť alebo určitú formu trustu – špeciálnu formu vlastníctva. Samozrejme, takéto firmy sú fiktívne, ako aj ich karibskí majitelia. Potom stačí previesť aktíva z európskej spoločnosti do zámorskej, ktorá má omnoho priateľskejšie podmienky pri zdaňovaní zisku či majetku. Celá táto schéma je v realite omnoho komplikovanejšia a niekoľkokrát zakrytá prevodmi medzi rôznymi subjektmi, aby sa spätne nedal vysledovať tok peňazí a aktív. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite