Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba auto zastaviť aj za cenu ľudského života?

.eugen Korda .názory

Stala sa streľba do unikajúceho auta náhradou za poddimenzovaný strelecký výcvik? Alebo môže policajt urobiť naozaj všetko?

Eugen Korda

najskôr agentúrna správa:

Pri havárii osobného auta neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare v okrese Žarnovica, ktoré unikalo pred hliadkou polície, sa krátko po polnoci zo soboty na dnes smrteľne zranil 17-ročný Tomáš. Udalosť sa stala krátko po polnoci zo soboty na nedeľu, keď hliadka polície vykonávala kontrolu v okolí Novej Bane. Počas tejto kontroly hliadka spozorovala osobné motorové vozidlo Seat Leon, ktorého vodičom bol 19-ročný Michal z okresu Zlaté Moravce, hoci mal uložený zákaz viesť motorové vozidlá, pričom išlo v poradí už o tretí takýto zákaz. Preto chcela hliadka vodiča zastaviť a skontrolovať, pričom išla za týmto vozidlom smerom k obci Orovnica. V čase, keď sa nachádzali niekoľko metrov za úrovňou križovatky, hliadka polície zapla výstražné zvukové a svetelné znamenie, na ktoré 19-ročný vodič zastavovaného vozidla reagoval zrýchlením a snažil sa hliadke unikať. Hliadka preto použila niekoľko varovných výstrelov do vzduchu, ale keďže vodič s vozidlom nereagoval, bol použitý varovný výstrel smerovaný na zastavenie unikajúceho vozidla. Následne neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare osobné motorové vozidlo pravdepodobne následkom vysokej rýchlosti za železničným priecestím havarovalo. Na mieste bolo zistené, že vo vozidle sa nachádzali ďalšie tri osoby, a to 16-ročná spolujazdkyňa sediaca vedľa vodiča, dvaja spolujazdci sediaci na zadných sedadlách, pričom jeden z nich, 17-ročný Tomáš, bol zranený.

Keď policajt použije zbraň, mal by to byť vždy dôvod na dôkladné vyšetrenie udalosti. Nielen toho, či konal v rámci zákona, ale aj na zamyslenie sa nad tým, či bolo naozaj nevyhnutné strieľať. O to dôležitejšie je to vtedy, keď pri tom niekto zomrie. 

„Mám strach z takýchto strážcov zákona, pre ktorých je zastavenie auta dôležitejšie ako ľudský život.“

K podobnému prípadu, keď pri prenasledovaní unikajúceho auta, ktoré chceli policajti zastaviť, najskôr streľbou do vzduchu a potom aj do samotného auta, prišlo aj v noci zo soboty na nedeľu. Vozidlo po pár kilometroch havarovalo a jeho šofér zomrel. Až potom prekvapení policajti zistili, že v aute boli ešte ďalší traja mladí ľudia. 17 ročný chlapec sediaci na zadnom sedadle utrpel strelné poranenie, na ktorého následky pravdepodobne zomrel. A dôvod streľby? Polícia uviedla, že si všimla, že auto šoféruje mladík, ktorý mal zákaz viesť motorové vozidlo, a preto ho začali prenasledovať s cieľom zastaviť ho. Neviem si síce predstaviť, ako sa im podarilo v noci tak rýchlo zistiť, kto sedí za volantom. V každom prípade auto začali prenasledovať a spustili naň paľbu. A to je to, prečo píšem. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite